U novoj školskoj godini grad Beograd obezbediće dva kompleta udžbenika svim beogradskim osnovcima, a radi očuvanja fizičkog zdravlja dece, do septembra će svaka škola imati i ormariće, čime se đaci oslobađaju tereta nošenja školskih knjiga

Ugradnja ormarića za odlaganje udžbenika obuhvata 179 osnovnih škola, odnosno 285 objekata i ovo je sada jedan od najvećih projekata koji se sprovodi pod pokroviteljstvom grada Beograda, rekla je zamenica sekretara za obrazovanje Dragica Moro.

Ormarići su proizvedeni od dekapiranog lima i plastificirani, u boji, pri čemu se posebno vodilo računa o potrebama učenika specijalnih škola.

Svaki ormarić sadrži tri ključa, od kojih se jedan daje učeniku na korišćenje, a preostala dva roditelju, odnosno školi.

„Za učenike nižih razreda kasete će biti montirane u njihovim učionicama, a za ostale u hodnicima“, rekla je Moro i podsetila da je grad Beograd prošle godine krenuo sa projektom besplatnih udžbenika za sve đake.

Ove godine đaci će dobiti i drugi komplet – jedan za školu, drugi kod kuće, rekla je Moro, podsetivši koliko je teška školska torba, koliko moraju đaci da nose knjiga. U novoj školskoj godini udžbenike ce dobiti učenici svih razreda – od prvog do osmog.

Grad finansira kupovinu obaveznih udžbenika za učenike prvog, drugog, trećeg, petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Ministarstvo prosvete i nauke obezbediće udžbenike za učenike četvrtog razreda, kao i radne listiće i radne sveske za sve učenike od prvog do četvrtog razreda. Roditelji kupuju udžbenike za izborne predmete i za strani jezik.

Ormarići su pre nekoliko dana montirani u osnovnoj školi „Dragan Lukić“ na Bežanijskoj kosi, a direktorka Aleksandra Brajović Zoronjić izjavila je da su deca oduševljena što više neće morati da nose suviše teške torbe.

„Imaće manje tereta, a to bi trebalo povoljnije da utiče na njihov rad“, rekla je Brajović Zoronjić i navela da su deca već tražila ključeve.

„Svaki od 700 učenika naše škole dobio je ormarić i narednih dana već će početi da ih koriste, a od septembra u punom kapacitetu“, rekla je ona, pozdravljajući odluku grada i što je prepoznao potrebu dece.

Beogradski đaci imaju i druge olakšice od grada, pa tako grad finansira 25 odsto troškova maturske ekskurzije deci samohranih roditelja. Za porodice sa dvoje i više dece postoji mogućnost da jedno dete ide besplatno na ekskurziju ili rekreativnu nastavu, u dogovoru škole i turističke organizacije. Ova povoljnost važi za sve đake u Srbiji.

Dnevni AKTER