Matura.jpg

Није било фалсификовања и злоупотребе теста из математике на малој матури, утврдило Прво основно јавно тужилаштво уз напомену да нема елемената кривичног дела, саопштило је Министарство просвете.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да је Прво основно јавно тужилаштво утврдило да није било фалсификовања и злоупотребе теста из математике на овогодишњој малој матури.

Прво основно јавно тужилаштво, након прикупљених потребних обавештења, извршене истраге и увидом у извештај МУП-а, а у вези са могућим фалсификатом и злоупотребом теста из математике у оквиру завршног испита у основном образовању и васпитању 2011/12. године, утврдило је да нема довољно елемената да пријављено дело окарактерише као кривично дело, навело је Министарство.

У извештају Првог основног тужилаштва се наводи да на основу прикупљених доказа оригинал теста и прекуцаног теста – фалсификата, прибављени тестови не одговарају оригиналу, као и да се на основу изјава градјана који су пријавили дело утврђује да су сви спорни тестови прибављени после полагања завршног испита, наводи се у саопштењу.

О томе су у својим изјавама посведочили ученици школе које су тестове прибавили.

Такође, ниједан грађанин са којим је обављен разговор, није посведочио о томе да је до прибављања тестова дошло пре полагања завршног испита, истиче се у саопштењу.

Из исказа више саслушаних одговорних лица који су учествовали у процесу припреме, штампања и решавања теста – запослених у ЈП „Службени гласник“, Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, ОШ „Раде Драинац“ и ОШ „Браћа Барух“, утврђено је да су примењене најстрожије мере надзора.

На завршном испиту у ОШ „Раде Драинац“, где је наводно дошло до злоупотреба, резултат на испиту је био у просеку 9,7 бодова и ниједан ученик није оцењен са максималних 20 бодова.

На основу тих података, Прво основно јавно тужилаштво сматра да нема места кривичном гоњењу.

Министарство просвете наглашава да ће и убудуће током припреме и реализације завршних испита предузимати све неопходне мере да би они били спроведени на законом прописан начин, а да ће сваки покушај нарушавања процеса спровођења завршног испита бити истражен.

РТС