TS

Све спремно за полагање завршних испита из српског и математике, у четвртак и петак. Прва количина тестова стигла у Школску управу Београд.Све је спремно за малу матуру! Осмаци тест из српског језика полажу у четвртак, у петак из математике, а прва количина тестова у уторак је из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања транспортована у Школску управу Београд.

Да не би било злоупотреба, задаци из математике и српског су запечаћени и пребацивани полицијским ”марицама”. У среду ће задаци из математике и српског стићи и у све остале управе, а школе ће их добити непосредно пред пријемни.

Министар просвете Жарко Обрадовић поручио је у уторак ђацима да нема разлога за панику и да треба само да се концентришу:- После пробног испита, одржаног у мају, који су осмаци урадили добро, разрешене су недоумице и чини се да је атмосфера опуштенија, како код деце, тако и код родитеља.

Да је све спремно потврђују и у школским управама, а и у самим основним школама, у којима ће ученици полагати тест. Клупе су распоређене у холове, фискултурне и свечане сале, јер се први пут ове године тест полаже изван учионица.

– Још само чекамо тестове, остало је спремно – каже Станиша Бањанин, начелник школске управе Зрењанин.

Ове године шансе за преписивање сведене су на минимум. Осим дежурних наставника уведени су и супервизори, а тестови стижу у специјалним кесама са баркодовима.

На тесту ће једна половина задатака бити из збирке, четвртина ће бити делимично позната, а преостала четвртина су непознати задаци.

– Само једна трећина су нешто озбиљнији задаци, које ће морати тачно да ураде ако намеравају да упишу гимназије и средње школе за које влада велико интересовање – сматра Драгана Ђурић, наставница српског језика у ОШ ”Бранко Пешић”.

Места у средњим школама има више него свршених основаца: 80.000 малих матураната на располагању има 86.000 клупа.

 

ЗАБРАЊЕНИ ДИГИТРОН И МОБИЛНИ

Тест из српског језика почиње у четвртак у десет часова. Ученици на полагање морају да понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и уписаним ИД бројем, графитну и хемијску оловку, гумицу, а за тест из математике морају да имају и лењир, троугао и шестар. Нису дозвољени дигитрон и мобилни телефон.

На тестовима могу да освоје максимално по 20 бодова из сваког предмета, док из школе носе највише 60 поена.

 

И. МИЋЕВИЋ