Najviše prijava na SOS telefonsku liniju za prijavu nasilja u školama odnosi se na vršnjačko nasilje, verbalno i fizičko, i među onima koji se javljaju dominiraju roditelji, ali i učenici i nastavnici

– Za mesec i po dana na SOS telefonsku liniju za prijavu nasilja u školama upućeno je oko 450 poziva, prosečno 10 prijava dnevno, ali veliki broj poziva nije vezan za slučajeve nasilnog ponašanja.

Oko 30 odsto poziva ne odnosi se direktno na prijavu nasilja u školama, zbog čega je Ministarstvo prosvete i nauke uvelo liniju, već spada u kategoriju neozbiljnih prijava i poziva u kojima se građani žale na najrazličitije druge nepravilnosti, rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Prema njegovim rečima, najviše prijava odnosi se na vršnjačko nasilje, verbalno i fizičko, i među onima koji se javljaju dominiraju roditelji, ali i učenici i nastavnici.

Besplatnim pozivom na broj 0800/200-201 žrtve vršnjačkog nasilja, njihovi roditelji i svedoci incidenata u školama, mogu da prijave nasilje ili potraže savet i pomoć.

SOS linija instalirana je u prostorijama Ministarstva prosvete i nauke u Zahumskoj ulici u Beogradu, gde je sedište Republičke prosvetne inspekcije, koja može odmah da preduzme konkretne mere.

Nasilje se može prijaviti u svakom trenutku tokom dana, kada se javlja službenici, a nakon radnog vremena poruke se snimaju.

КURIR