Начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић изјавио је данас да тој инспекцији стиже доста приговора ученика на закључне оцене, а да је прошле године било 83 таква приговора.

„Добијамо доста приговора на закључне оцене крајем школске године, а други велики период када су пријаве такође честе је август када су поправни испити“, казао је Тмушић гостујући јутрос на РТС-у.

Како је казао, родитељи не морају да чекају крај школске године, када се закључују оцене, већ да приговор могу да дају на сваку другу оцену добијену током године, уколико сматрају да њихово дете није адекватно оцењено.

Тмушић је рекао да највише приговора има у већим местима и знатно више у средњим него основним школама.

Он је казао да према Правилнику о оцењивању, оцена мора да буде јавна и да ученику треба да буде образложено зашто је добио одређену оцену.

Како је навео, ученик у једном полугодишу у основној школи треба да буде најмање четири пута оцењен, а у средној најмање три пута.

Он је казао да су примећене жалбе ученика на то да професори оцењују и онда када то нису најавили ученицима.

Такође је указао да писмено проверавање наставног градива треба да буде најављено.

Говорећи о томе како се одлучује ко ће бити ђак генерације, рекао је да би такав ученик требало да има примерено владање, да је у одређеној школи био од почетка до краја школовања, да има одличан успех, да се истицао током наставе, да има добар однос са другом децом…

Како је казао, критеријуми би у свакој школи требало да буду транспарентни и да сви ученици буду упознати са тиме.

РТВ