Lider Sindikata “Nezavisnost” za “Blic”

-prosveta-foto-toma_f

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, sindikata “Nezavisnost” i Sindikata radnika u prosveti Srbije nisu optimisti uoči sutrašnjeg sastanka sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, ali će ipak otići na pregovore. Tema razgovora biće protokol koji su predstavnici tri reprezentativna sindikata poslali sa zahtevom za povećanje zarada oko 20 odsto, zbog čega već drugu nedelju zaredom ne žele da odustanu od štrajka.

– Poučen dosadašnjim dešavanjima, nisam optimista što se dogovora tiče, stalno je ista priča i hajka nad prosvetnim radnicima. Ako se ipak dogovorimo, nastava će se normalizovati, a ako ne, nastavljamo štrajk sve do ispunjenja zahteva – izričit je Tomislav Živanović, lider sindikata prosvete “Nezavisnost”.

On objašnjava da “ukupno učešće obrazovanja u budžetu Republike Srbije ne može biti manje nego sada, s obzirom na to da je prošle godine bio jedna sedmina, a sada je jedna osmina budžeta”, što je osnovni zahtev sadašnjeg obrazovanja.

– Budžet za obrazovanje je trenutno manji za 12 do 13 odsto. Predstavnici Vlade bi trebalo na ovo da nam daju bar još 15 milijardi dinara – dodaje Živanović.

Sledeće srede se očekuje sastanak svih sindikata javnog sektora sa predstavnicima Vlade i MMF.

Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindkata prosvetnih radnika, rekao je da su prosvetari i dalje revoltirani ponudom Vlade o povećanju zarada za 14 odsto i da su spremni da štrajkuju i do kraja ove školske godine.

– Na sastanku sa MMF probaću da dokažem da para ima i da samo nisu dobro raspoređene. Štrajkovaćemo dok se ne ispune naši zahtevi – kaže Erdelji.

U prilog tome Živanović kaže da ako MMF i Vlada ne prihvate činjenicu da ima para, to znači da dogovor nisu ni hteli.

Prema podacima sindikalaca, časovi su skraćeni u oko 800 škola u Srbiji. U Ministarstvu prosvete navode da se nastava od 1.804 škole realizuje u 98,8 odsto ustanova.