Izvor: B92                anfiteatar11108b706d031214001_368x245

Beograd — Tri od četiri sindikata prosvete Vladi i resornim ministarstvima predali novi predlog protokola. Štrajk se nastavlja do ispunjenja zahteva kažu sindikalci.Štrajk u školama se nastavlja dok se sindikatima ne ispune zahtevi i ne poveća plata za 20 %, kaže predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.Štrajk nastavljaju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, granski sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

„Pored povećanja plata do 20 posto, novi protokol sadrži izmene zakona osnovnog sistema obrazovanja, izmenu kolektivnog ugovora o reformi školstva, o mreži škola“, rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

„(Ovaj protokol) će potpisati sva tri sindikata, overiti, poslati ministru obrazovanja Žarku Obradoviću i Vladi Republike Srbije, i očekujemo u ponedeljak, utorak, sredu da sednemo za pregovarački sto, da vidimo šta možemo da uradimo. Do tada naši članovi sindikata štrajkuju i to će trajati sve dok se ne ispune naši uslovi“, kaže Brajković.

On navodi i da su se ova tri sindikata prosvetnih radnika usaglasili da od sada u pregovorima budu jedinstveni.

„Nema potpisivanja na prevaru. Jedinstveno ćemo pregovarati, jedinstveno ćemo potpisati“, kaže Brajković.

Ministar prosvete Žarko Obradović ponovo je apelovao da se nastava u školama normalizuje i ponovio stav Vlade, prema kojem će unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od realnih makroekonomskih kretanja.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete je saopštilo da, prema podacima kojima raspolaže, do 10.45, nastava se realizuje u 98,8 odsto, odnosno u 1.775 škola, od kojih u potpunosti u 1013 škola, odnosno 56,4 odsto, a sa skraćenim časovima u 42,4 odsto, odnosno u 762 škole.

U potpunoj obustavi rada je 19 škola, odnosno 1,1 odsto, što je za devet škola manje nego juče u prepodnevnoj smeni, saopštilo je ministarstvo prosvete.

Podsetimo, osim prosvetara veće plate traže i policajci i zdravstveni radnici.