Izvor: B92, Tanjug       20087007764d4d579d33754455081862_368x265

Beograd — I pored potpisanog sporazuma dva sindikata prosvete i Vlade, Unija sindikata prosvetnih radnika ne odustaje od štrajka, „Nezavisnost“ tek odlučuje o sporazumu.

Vlada i dva sindikata prosvete sinoć su postigli sporazum, prema kome će zaposlenima u prosveti biti isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine.

Osim toga, pored redovnog povećanja zarada, njihov dodatni rast zavisiće od prihoda u budžetu.

Na pregovore nisu došli predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, čiji predsednik Leonardo Erdelji kaže da oni ne odustaju od štrajka, kao i da je pokrenuta inicijativa za smenjivanje ministra prosvete Žarka Obradov

Ipak, konačnu odluku o daljim aktivnostima sindikata daće u nedelju Glavni odbor Unije.

I „Nezavisnost“ tek odlučuje

Odluka o tome da li će članstvo Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ prihvatiti sporazum, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, biće doneta u nedelju na sednici Glavnog odbora tog sindikata, izjavio je predsednik „Nezavisnosti“ Tomislav Živanović.

On je kazao da će, ukoliko se ne donese odluka o potpisivanju sporazuma, biti reči o načinima daljih protesta ili štrajka.

Živanović je podsetio da je u petak uveče prisustvovao pregovorima sindikata i predstavnika Vlade Srbije, ali nije mogao da potpiše protokol koji se, kako je naveo, ne odnosi samo na prosvetne radnike, već i na predstavnike ostalih sektora.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će ispunjenje obaveza iz protokola o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti zavisiti od ekonomske situacije i pozvao đake da se od ponedeljka vrate na nastavu.

„Ispunjenje predviđenih delova protokola zavisi od ekonomske situacije, ako bude novca onda ćemo deliti, a ako ne bude, onda ćemo imati povećanja koja su predviđena Zakonom o budžetu za 2011. godinu“, kazao je Obradović.