БЕОГРАД – Унија просветних радника Србије најавила је за понедељак, 28. новембра, штрајк упозорења због неисплаћених јубиларних награда, као и могућност да ђацима не буду закључене оцене у првом полугодишту, или да друго полугодиште не почне на време.

Томислав Живановић, председник гранског синдиката „Независност“, каже да је за сада само планиран штрајк упозорења, јер оно подразумева додатно трошење енергије запослених.

– Уколико ускоро не буду исплаћене јубиларне зараде, радници ће прибећи тужбама, уз могућност одлагања почетка другог полугодишта. Размишљамо да у том случају наставимо повремено са штрајковима упозорења, али се морамо договорити и организовати с осталим синдикатима – рекао је он.

Према речима Драгана Матијевића, председника Уније, Министарство просвете и науке и Влада нису поштовали споразум од 1. априла, пребацујући лопту на локалне самоуправе. Средства за јубиларне награде локалне самоуправе треба да траже од Министарства финансија, а Матијевић је навео два случаја самовоље.

– У Нишу су средства за јубиларне награде 2011. године потрошена за грејање школа, а у Аранђеловцу градоначелник одбија да разговара са синдикатима. Нова Варош је једна од ретких управа која је исплатила јубиларне награде и за 2009, 2010. и 2011. годину. У Алексинцу је кренула исплата за 2009. годину, док се у Панчеву чека ребаланс општинског буџета – истакао је он.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је јуче да нема разлога за протест, јер је било много дана када због штрајка није било наставе, што је свима нанело штету. Он је поновио да ће град Београд од понедељка почети исплату јубиларних награда запосленима у основним и средњим школама.

….

М. Б.

“ Правда“