Strategijom za razvoj obrazovanja predviđen je obrok o trošku države. Plaćaće se samo školama koje rade u jednoj smeni

Učenici će dobiti besplatnu užinu!

VIŠE NEĆE BITI DA JEDNI JEDU, A DRUGI GLEDAJU

BEOGRAD – Sve se može kad se hoće!

Akcija Kurira da svi đaci u Srbiji dobiju užinu o trošku države urodila je plodom! Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđeno je da svi učenici škola koje rade samo u jednoj smeni dobiju obrok iz budžeta. Ovo je za Kurir potvrdio profesor Ivan Ivić, rukovodilac tima za izradu strategije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

– Dugoročno je planirano da se pređe u jednosmenski rad škola. To će biti moguće jer je broj đaka sve manji. Pošto će to značiti i duži boravak u školi nego kad škola radi u dve smene, predviđene su određene aktivnosti po slobodnom izboru, odmori i u okviru toga i besplatan obrok za sve učenike. Učenici škola koje će raditi u dve smene neće dobijati obrok zato što oni kraće borave u školi – kaže Ivić i dodaje da je strategija realna jer definiše šta treba ostvariti za 10 godina.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević ocenio je da će predložene mere doprineti većem zapošljavanju nastavničkog kadra, kao i boljem kvalitetu obrazovanja u Srbiji.

– Predlog da srednje obrazovanje bude obavezno, kao i to da umesto sadašnjih 30 u razredima bude po 26 đaka, dovešće do većeg broja učenika i odeljenja, a samim tim i do potrebe za više nastavnika. Odlično je i to što su predviđena veća ulaganja u obrazovanje – rekao je Matijević i dodao da svake godine 6 000 đaka nakon osnovne škole odluči da prekine školovanje.

Matijević je istakao da je njegov sindikat proteklih 10 godina apelovao da se usvoji strategija obrazovanja i da je zadovoljan što se to konačno događa.

Šta predviđa strategija

– Nastava u školama održavaće se u jednoj smeni

– Užina za učenike biće besplatna

– Broj časova biće smanjen sa 32 na 30 nedeljno

– Direktora škole neće birati školski odbor, već svi zaposleni

– Srednja škola će biti obavezna

– Broj učenika u razredu smanjiće se sa 30 na 26

– Nastavnici će morati da se stručno usavršavaju

– Biće 40 odsto gimnazija, a 60 odsto srednjih stručnih škola

– Obrazovanje će biti finansirano po glavi učenika, a ne po broju nastavnika

– Šest odsto BDP izdvajaće se za obrazovanje

– Biće više studenata na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih nauka, a manje na društvenim

КURIR