Svaka dvadeseta srednjoškolka zatrudni

Više od 3.000 srednjoškolki godišnje abortira, a oko stotinu njih rodi dete, što znači da za godinu dana zatrudni svaka dvadeseta učenica. Porazna statistika samo je još jedan dokaz da đacima nedostaje seksualno obrazovanje, a školarci se o zaštiti uglavnom informišu iz filmova, serija i priča vršnjaka.

Đake je često sramota da otvoreno govore o seksualnoj zaštiti, pa malo znaju o kondomima

U Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja kažu da su svesni nedovoljnog seksualnog obrazovanja u školama, ali i da će ga uvrstiti u neki od predmeta kada u narednom periodu budu radili novi nastavni program za srednje škole.

– Činjenica je da seksualno obrazovanje koje se svodi samo na lekcije o reproduktivnom zdravlju iz biologije nije dovoljno za kvalitetnu informisanost đaka o seksu i seksualnoj zaštiti. Osim toga, Strategijom o podsticanju rađanja predviđeno je da se i školski sistem uključi u edukaciju mladih o seksu. Ipak, moramo da vodimo računa o tome koliko opterećujemo naše đake, zbog čega ćemo seksualno obrazovanje verovatno ugraditi u neki od postojećih predmeta u srednjim školama, verovatno biologiju – kaže savetnica koordinatora u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Eleonora Vlahović.

Dve trećine dečaka i jedna trećina devojčica između 15 i 19 godine seksualno je aktivna, a tek svaki treći adolescent koristi zaštitu u seksualnom odnosu. Đaci, pričaju lekari, znaju dobro da barataju pojmovima, ali o načinu na koji se treba čuvati i voditi seksualni život ne znaju skoro ništa.

– Ako ih pitate kako se pravilno koriste kondom ili kontraceptivne pilule, uglavnom neće znati da odgovore. Slabo su informisani i o posledicama nezaštićenih seksualnih odnosa. Većina ne zna da čestim menjanjem partnera povećavaju rizik od dobijanja različitih tipova HPV virusa, koji su glavni uzročnici raka. Iz tog razloga seksualno obrazovanje je nužno uvesti već od četvrtog razreda osnovne škole i ono bi trebalo da se zove zdravstveno obrazovanje jer bi obuhvatalo i lekcije o zdravom načinu života uopšte. Šta će mladima takva nastava od 15. godine kad devojčice već sa 11-12 godina dobijaju prvu menstruaciju, a tada seksualno sazrevaju i dečaci? – ističe doktorka Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Da je đake potrebno što ranije edukovati o seksu, svedoče i rezultati nedavno sprovedene ankete u kojoj je učestvovalo 213 leskovačkih srednjoškolaca. Ispitivanje je pokazalo da su neki od njih prvi seksualni odnos imali sa svega osam ili s 10 godina, a više od 80 odsto učenika izrazilo je želju da se u školski sistem uvrste i lekcije o reproduktivnom zdravlju mladih.

– Bilo da su u pitanju učenici medicinske, mašinske ili neke druge srednje škole, svi jedva čekaju da se informišu o seksu, zaštiti, ali i da s nekim podele emotivne probleme koji ih muče. Prerano stupanje u seksualne odnose ostavlja ne samo telesne već i emotivne posledice po adolescente, koji se na seksualni čin često odluče samo da bi impresionirali vršnjake, a kasnije shvate da ipak nisu bili spremni za to – pričaju u timu grupe “Proces”, koja je sprovela anketu.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić dodaje da seksualno obrazovanje ne bi trebalo svesti samo na lekcije, jer su đacima potrebne interaktivne radionice kroz koje mogu da razmene iskustva.

– S radionicima treba početi već od osnovne škole. One treba da budu fakultativne i da ih vodi lekar koji na pravi način može edukovati đake. Iznenađujuće je da čak ni srednjoškolci ne znaju mnogo o seksualnoj zaštiti, ali ih je sramota da o tome govore. Na sreću, broj trudnih učenica se ne povećava i one su i dalje retkost u većini škola – zaključuje Antić.

BLIC