13dr_fakulteti_BETA

BEOGRAD – Upisne aktivnosti na fakultetima u Srbiji počinju za desetak dana, a predsednica republičke Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Vera Vujčić preporucila je budućim brucošima da se upisuju samo na akreditovane studijske programe za koje imaju najviše sklonosti.

Do sada je akreditovano 13 univerziteta, osam državnih i pet privatnih, a u postupku akreditacije je još šest univerziteta, i za njih će odluke biti poznate do 1. novembra, rekla je prof. Vujčić.

Od akreditovanih državnih univerziteta, tri su u Beogradu (Univerzitet u Beogradu, Univerzitet umetnosti i Univerzitet odbrane) i po jedan u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Prištini, Novom Pazaru.

Među privatnim univerzitetima akreditovani su beogradski Singidunum, Megatrend, Metropolitan, Privredna akademija u Novm Sadu i Edukons u Sremskoj Kamenici.

Prema rečima prof. Vujčić, do 1. novembra ove godine biće završena procedura akreditacije zaključno sa 6. ciklusom, pa ustanove koje su dobile aktove upozorenja treba da pošalju odgovore najkasnije do 1. oktobra.

Akreditovano je oko 120 fakulteta sa više od 1.205 studijskih programa osnovnih, master, doktorskih i specijalističkih studija za upis 63.837 studenata na prvu godinu.

Takođe, dozvolu za rad dobilo je i 65 visokih škola strukovnih studija, 316 studijskih programa osnovnih i specijalističkih strukovnih studija za upis 20.698 studenata na prvu godinu, rekla je predsednica KAPK.

Ona je navela da se sve važne informacije o radu KAPK nalaze na sajtu njnjnj.kapk.org, gde je, između ostalog, postavljen i Vodič za buduće studente, publikacija u kojoj su informacije o svim akreditovanim ustanovama i studijskim programima.

Prof. Vujčić je objasnila da u slučaju da visokoškolska ustanova ne dobije odobrenje za akreditaciju, ima pravo da nakon godinu dana ponovi zahtev.

U slučaju ponovnog odbijanja, fakultet ili škola gubi dozvolu za rad, rekla je Vujčić i navela da će tokom ove godine KAPK obaviti spoljašnju proveru kvaliteta visokih škola strukovnih studija.

Spoljašnja provera fakulteta i univerziteta počeće iduće godine, po redosledu po kojem su akreditovani, navela je prof. Vujčić.

Upisne aktivnosti na fakultetima počinju 22. juna, prijavljivanjem kandidata. Prijemni ispiti biće organizovani krajem juna, potom teku rokovi za prigovor na rang listu, a upis mora biti završen do 15. jula.

Drugi upisni rok počinje 1. septembra i traje do 16. septembra.

U školskoj 2011/12. godini o trošku budžeta školovaće se 35.500 studenata prve godine osnovnih akademskih, stukovnih i master studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač država, odlučila je nedavno Vlada Srbije.

Od tog broja 8.687 studenata biće upisano na visokoškolske ustanove u Vojvodini.

 

Agencija Tanjug