У Влади Војводине вечерас су свечано уручене награде „Др Ђорђе Натошевић“, које се традиционално додељују најуспешнијим школама и наставницима у претходној школској години.

Лауреати за 2010-11. школску годину су Основна школа „Петефи бригада“ из Куле, Музичка школа „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице, Средња техничка школа „Милева Марић“ из Титела.

Од појединаца признања су добили професорка биологије у новосадској гимназији „Исидора Секулић“ мр Јованка Терзић и професорка југословенске књижевности и српског језика у бачкопаланачкој Техничкој школи “9. мај” Југослава Лулић.

Награде је доделио Одбор који је именовала покрајинска влада.

Честитајући добитницима, као и свим просветним радницима Дан просветних радника – 8. новембар, покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице Андор Дели је подсетио да се Награда „Др Ђорђе Натошевић“ 14. пут додељује установама и појединцима који су се нарочито исказали у образовно-васпитном раду.

 

Награда је установљена 1996. године, као аутентично покрајинско признање.

Дан просветних радника

Светски дан наставника слави се сваке године у преко 100 земаља. У Индији је зачета идеја 1962, а од када је 1994.године Унеско препознао важност наставничког позива, прославља се и широм света. Датум обележавања је у готово свим земљама другачији јер се углавном посвећује важном локалном едукатору или прекретници у образовању.

У Србији се Дан просветних радника обележава 8. новембра, на дан рођења реформатора српског језика Вука Караџића.