Ko će kome ako ne svoj svome

Iako nije nadležna, predsednica Komisije za proveru kvaliteta obavestila Austriju da Megatrend nije akreditovan za rad u toj zemlji i napravila im štetu

Glavna tema sednice Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije održane pre dva dana bio je problem i ogromna materijalna šteta koju je Megatrend univerzitetu napravila Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta obrazovanja (KAPK).

Mimo ministarstva

I pored toga što nije nadležna za davanje akreditacija fakultetima van teritorije Srbije, predsednica ove komisije, profesor matematike na FON Vera Vujčić, austrijskoj akreditacionoj komisiji 3. jula poslala je dopis u kojem ih obaveštava da Megatrend univerzitet nije akreditovan za rad u Austriji! Podsetimo, Megatrend je početkom godine u ovoj zemlji kupio prestižni Internacionalni univerzitet, koji je dosad radio bez ikakvih problema. Međutim, posle dopisa koji je Vujčićeva poslala, njihova komisija je na svom zvaničnom sajtu objavila da ovaj univerzitet nema akreditaciju, što nije tačno.

– Pored toga, ona se oglušila o zvanični dopis Ministarstva prosvete, odnosno ministra Žarka Obradovića, koji je još 23. juna poslao odgovor austrijskoj akreditacionoj komisiji, u kome ih obaveštava da je KAPK za ovaj slučaj nenadležan – kaže dobro obavešteni izvor Kurira. On ističe i to da je sumnjivo što je austrijska komisija uopšte i poslala dopis u kome pita da li je Megatrend akreditovan za rad u Austriji, jer je za to nadležno njihovo ministarstvo prosvete.

Omaška

– Postoje indicije da je čitava stvar urađena na zahtev nekoga iz Srbije s namerom da se uruši ugled Megatrenda – objašnjava naš izvor.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje dr Srđan Stanković potvrdio je za Kurir da je omaškom Vujčićeve ovaj univerzitet pretrpeo veliku štetu.

Rektor Megatrenda: Šteta milion i po evra!

Profesor i rektor Megatrend univerziteta, dr Mića Jovanović, kaže da je protiv profesorke Vujčić podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.

– Ovo je skandalozno! Protiv ostalih članova KAPK podigli smo tužbu sa odštetnim zahtevom od 150.000.000 dinara, što je jednako šteti od 1,5 miliona evra koju smo pretrpeli. Ukoliko se dokaže da oni nisu učestvovali u ovom skandalu, odštetni zahtev odnosiće se samo na Veru Vujčić. Nećemo odustati – kategoričan je profesor Jovanović.

Profesorka Vujčić: Rekla sam istinu

Predsednica Komisije za akreditaciju, profesorka Vera Vujčić, kaže da je postupila u skladu sa svojim ovlašćenjima.

– Megatrend je u maju preuzeo Internacionalni univerzitet u Beču i počeo da upisuje studente. Ja sam austrijskoj komisiji samo rekla istinu, da Megatrend u Srbiji ima akreditacije za 11 fakulteta, ali da nema i da nije tražio za tu vrstu delatnosti koju želi da obavlja u Austriji – objašnjava Vujčićeva i dodaje da nije znala da je ministar prosvete poslao dopis njihovoj komisiji.

 

КURIR