Свечано обележен почетак пројекта изградње научног центара Нано центар Београд. Министар просвете, науке и технолошко развоја Жарко Обрадовић рекао да ће Нано центар бити опремљен најсавременијом опремом и да ће се у њему обављати истраживања која ће бити „изузетна шанса за развој привреде“.

У Београду је свечано обележен почетак пројекта изградње научног центара Нано центар Београд који ће бити изграђен на Новом Београду.

SANU.png

Министар просвете, науке и технолошко развоја Жарко Обрадовић рекао је да ће Нано центар бити опремљена најсавременијом опремом и да ће се у њему обављати истраживања која ће бити „изузетна шанса за развој привреде“.

„Не поставља се више питање да ли је наука потребна Србији нити да ли је могући одржави и економски развој Србије без знања“, рекао је Обрадовић.

Он је истакао да ће држава својом политиком, развојним пројектима и повећањем финансијских средстава „потврдити стратешку улогу науке и знања“.

Обрадовић је оценио и да је изградња Нано центра омогућити ангажовање младих научника и истраживача из Србје који због бољих могућности у иностранству напуштају земљу.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће у Нано центру радити 300 научника истраживача из области физике, хемије и биологије и да ће се за њих изградити станови на Новом Београду у близини Студентског града.

Он је такође истакао да је изградња научног центра шанса за развој земље.

„Нано центар је јединствен у региону како према својим капацитетима, тако и према тежњи да буде сектор за трансфер научног знања у привреду, односно да буде генератор малих и средњих предузећа која користе нове тахнологије“, оценио је Дачић.

Он је истакао да би рад научника требало да се оцењује према резултатима који се „могу видети кроз напредак земље“, а не кроз административне форме као што су часописи и књиге.

„Поједини људи у науци само себично захтевају од друштва да им пружа привилегије, а да они само мисле на своје каријере“, казао је Дачић.

Свечаности у Српској академији наука и уметности (САНУ) присутвовали су бројни научници из Србије и иностранства.

Изгадња Нано центра који ће се простирати на 14.000 квадратних метара, вредна је 40 милиона евра и планирано је да он буде завршен 2015. године.

РТС