Тим студената београдског Правног факултета освојио пето место на међународном такмичењу из свемирског права у Риму. Студент Бошко Војкић добио награду за најбољег говорника на турниру

На међународном такмичењу из области свемирског права у Риму тим студената Правног факултета Универзитета у Београду освојио је пето место у укупном пласману, а студент тог факултета Бошко Војкић награду за најбољег говорника на турниру.

Tim Pravnog fakulteta.jpg
Тим студената Правног факултета

Такмичење је одржано од 8. до 12. маја на Универзитету Сапиенца у Риму под покровитељством Европског центра за свемирско право.

Осим Војкића, Правни факултет су представљали и Игор Радовановић, док је студенте за такмичење спремала Адриана Миновић, члан тима Правног факултета који је 2011. године победио на такмичењу из медијског права у Оксфорду, наводи се у саопштењу Правног факултета.

Такмичење у Риму једно је од најпрестижнијих светских такмичења, на којима се студенти права такмиче у симулацијама судских процеса (тзв. moot court). Одржава се више од 20 година на четири континента света (Европа, Северна Америка, Африка и Азија).

На европске регионалне рунде у Риму је успело да се пласира 15 тимова, укључујући и тим из Србије, а највише тимова долазило је из Русије, Пољске, Немачке и земаља Бенелукса. Победу на такмичењу су однели студенти мастера из ваздушног и свемирског права из Лајдена (Холандија) и тиме себи обезбедили карту за светско финале које се одржава у Пекингу.

Такмичење се састоји из писменог и усменог дела и прво се од студената очекује да на основу задатог проблема сачине тужбу и одговор на тужбу, а затим да своју аргументацију усмено изложе пред реномираним стручњацима из ове области симулирајући поступак пред Међународном судом правде.

Проблеми којима се бавило овогодишње такмичење тичу се актуелних питања из области међународног јавног права, а у вези са правним режимом космоса, усвајањем међународних докумената из ове области, питања власништва и коришћења свемирских објеката, као и питања накнаде штете.

На Правном факултету Универзитета у Београду кажу да су, иако је ово први пут да учествују и упркос чињеници да су се наши студенти треће и четврте године студија такмичили са далеко искуснијим колегама из Европе који похађају специјализоване мастер програме за изучавање свемирског права, наши студенти из Рима вратили са сјајним резултатима.

У укупном пласману тим је освојио пето место, с тим да је за наступе у усменим рундама оцењен као најбољи тим у Европи, а свега један поен их је делио од пласмана у финале. Војкић је постао лауерат награде за најбољег говорника на овом такмичењу и за свој успех поред дипломе, од организатора такмичења, добио и стручну литературу и новчану награду.

Сви чланови тима су поред похвала за постигнуте резултате добили и понуде да своје стручно усавршавање наставе на престижним европским универзитетима, наведено је у саопштењу.

РТС