Usvojen-skandalozan-zakon-Sta-te-briga-da-li-se-drogiram

Lekar je obavezan da obavesti roditelje samo u slučaju opasnosti po život deteta, a sve ostalo je tajna ukoliko pacijent koji je navršio 15 godina to zatraži.

Roditelji u Srbiji više neće znati da li su im deca zdrava ili bolesna, da li su trudna, da li se drogiraju… jer im tinejdžeri mogu zabraniti uvid u svoj zdravstveni karton! Ovo predviđaju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje su juče usvojili poslanici Skupštine Srbije.

Stručna javnost smatra da će pomenute izmene omogućiti mnogo zloupotreba i ozbiljno ugroziti zdravlje dece.

Presu je u Ministarstvu zdravlja potvrđeno da izmene zakona predviđaju da dete koje je navršilo 15 godina i koje je sposobno za rasuđivanje od sada može samo da obavi uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i proglasi je poverljivom.

– Međutim, zdravstveni radnik je dužan da u slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta saopšti roditeljima ili starateljima informacije o njegovom zdravstvenom stanju i pored njegovog zahteva da to ne čini – navode u ministarstvu.

Svađa u parlamentu

Izmene zakona uzburkale su strasti u parlamentu. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže za Pres da lično smatra da donošenje ovakvih pravila nije bilo neophodno, ali da je poželjno ako želimo u EU.

– Ova odredba je posledica potrebe da se naše zakonodavstvo usaglasi sa određenim aktima koji se primenjuju u većini evropskih zemalja. Mislim da se u praksi ovaj zakon ipak neće striktno primenjivati – smatra Đukić-Dejanović.

Psiholog Branka Tišma kaže da u Srbiji deca od 15 godina nisu naviknuta da sama donose odluke, a posebno ne o zdravlju.

– Ovo je naglo menjanje stvari koje može imati nesagledive posledice! Ne mislim da je sve što preuzimamo od Evrope dobro – izričita je Tišma.

Slaže se i urednica portala Zdravoskop Zorica Marković, koja upozorava da će ove odredbe sigurno biti izvor zloupotreba.

– Koliko god da su ove odredbe u duhu poštovanja ljudskih prava, mi im u ovom trenutku nismo dorasli! Opravdano strahujem da će se krivo tumačiti i vrlo brzo zloupotrebiti u praksi – upozorava Zorica Marković.

Roditelji sa kojima su razgovarali novinari Presa jednoglasni su u osudi.

– Sramota! Dokle više da nam serviraju takve gluposti i pravdaju ih ulaskom Srbije u EU. Pa, ja sa svojim sinom koji ima 16 godina još idem kod lekara i kad ima upalu grla – ogorčena je Biljana Stjepanović, majka Luke (16).

Branka Popović, majka Sanje (15), pita da li to znači da će uskoro moći da dobije unuku a da i ne zna da joj je ćerka trudna.

Vlatko Ratković (DS), koji je glasao za sporne izmene, kaže da ako hoćemo u Evropu, moramo napraviti konkretne pomake.

– Ovo rešenje je usklađeno sa Univerzalnom deklaracijom o bioetici i ljudskim pravima, Konvencijom Saveta Evrope o ljudskim pravima u biomedicini, Evropskom poveljom o pravima pacijenata. Mislim da tu nema ništa sporno. Napravljen je balans između zaštite prava na privatnost i zaštite zdravlja i života dece kao pacijenata. Pa, osoba sa 15 godina ima pravo da zasnuje radni odnos i to niko ne dovodi u pitanje – ističe Ratković.

On napominje da će u slučaju narkomanije lekari sigurno oceniti da je u interesu deteta da roditelji budu upoznati s tim.

– Takođe, u slučaju trudnoće kod maloletnice lekar će u svakom konkretnom slučaju proceniti da li je u interesu zaštite zdravlja da se o tome obaveste roditelji ili ne – kaže Ratković.

(P R E S S)