branko-gardasevic

Аутор: Сандра Гуцијан, „Политика“

Бранко Гардашевић открио аферу са дипломама на некадашњем ДИФ-у, после чега је Министарство просвете поништило скоро 600 индекса полазницима Више тренерске школе на овом факултету од 2001. до 2005. Године
Бранко Гардашевић, једини „узбуњивач“ на Београдском универзитету, после скоро три године борбе, враћен je на посао на Факултету спорта и физичког васпитања.
Реч је о човеку који је први обелоданио аферу са дипломама на некадашњем ДИФ-у, због чега је Министарство просвете поништило неколико стотина индекса полазницима Више тренерске школе на овом факултету.
Он је почетком 2014. јавно обелоданио да је, од када је 2012. дошао на чело Центра за едукацију тренера при ДИФ-у, утврдио да је факултет од 2001. до 2005. организовао двогодишње студије у оквиру Више тренерске школе, иако није имао права да то чини.
Он је наследио скоро 2.500 студентских досијеа, на основу којих је утврдио бројне неправилности.
– Испоставило се да нису сви полагали исти број предмета, на дипломама које је издавао факултет, чак до 2011. године писало је Државна заједница Србија и Црна Гора, иако та држава увелико није постојала. У почетку су то само биле дипломе за звање вишег тренера, а онда сам, рецимо, открио једну диплому за спортског новинара и вишег тренера за кошарку, а човек је полагао испите из тениса – рекао је тада Гардашевић и додао да је на име школарина узето 1,4 милиона евра.
Након тога је добио отказ, иако је у то време био синдикални руководилац, а имао је и статус узбуњивача, од септембра 2013. Сваки дан је одлазио на факултет, али му је на крају канцеларија закључана и он је постао, како је говорио, правно невидљив