Srednje škole u junu će upisati i oko 3.000 učenika koji će nastavu pohađati vanredno. Kandidati su učenici škola za odrasle, kao i oni koji su napustili školu ili žele prekvalifikaciju

 Najviše vanrednih je na zanatima

Najviše vanrednih je na zanatima

U SREDNJIM, uglavnom stručnim školama ovog juna biće mesta za oko 3.000 vanrednih učenika. Kandidati za ova mesta su đaci programa „Druga šansa“, kojih je 1.286, oko 500 učenika škola za odrasle, kao i svi ostali koji su napustili školu posle male mature ili žele da se prekvalifikuju.

 

U Srbiji školu vanredno pohađa više od 10.000 učenika. Pravo da uče kod kuće, a da u školu dolaze samo na ispite i konsultacije, imaju i talentovani sportisti i učenici koji imaju zdravstvene probleme. A svi koji u srednju školu kreću sa više od 17 godina, prema zakonu, i ne mogu da budu redovni učenici.

– Postoje dva načina da neko postane vanredni učenik. Jedni su talenti ili bolesna deca, koja moraju da dobiju odobrenje Ministarstva prosvete. Za njih je vanredno školovanje besplatno – objašnjava za „Novosti“ Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije. – Drugi su oni koji su stariji od 17 godina i koji plaćaju i upis i polaganja ispita. To su, uglavnom, ljudi koji idu na prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Prema Tmušićevim rečima, ovih drugih je znatno više. Jer u celoj Srbiji tek nekoliko stotina vrhunskih sportista i dece sa zdravstvenim problemima želi da redovno školovanje zameni vanrednim. Najviše vanrednih je na zanatima, a obično se školama dozvoljava upis pet do deset vanrednih đaka po obrazovnom profilu.

Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju jedna je od najpopularnijih za vanredno školovanje. Broj vanrednih i redovnih đaka u ovoj školi približno je jednak.

NAJPOPULARNIJI FRIZERI I KONOBARI NAJVIŠE vanrednih đaka, tradicionalno, imaju ugostiteljske, tehničke, frizerske i kozmetičarske škole. Na listi popularnih su i Sportska gimnazija, kao i Brodarska škola. Obično se pod stare dane traže i diplome pekara, poslastičara, kuvara, mesara, vozača…

– Svake godine vanredno se upiše stotinak đaka. Uglavnom je reč o ljudima koji dolaze na dokvalifikacije i prekvalifikacije, jer imamo veliki broj atraktivnih profila sa kojima mogu da pronađu dobar posao – kažu u ovoj školi.

A vanredni đaci stariji od 17 godina svaki izlazak na ispit moraju da plate bar 600 dinara. Zavisno od predmeta, da li se polaže pismeno, usmeno ili praktično, može da košta i do 2.000 dinara. Postoji i cena za upis koja zavisno od škole iznosi i do 40.000 dinara.

– Vanredna nastava dobro funkcioniše u školama, a ti učenici imaju pravo i na konsultacije, i to trećinu časova od punog fonda. Sporna je samo preniska cena od 65 dinara bruto po času konsultacija za vanredne đake, koju je Ministarstvo prosvete odredilo za nastavnike – smatra Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On dodaje da bi taj cenovnik trebalo promeniti, jer je uvredljiv za prosvetare.

Večernje novosti