Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије, незадовољан што влада готово 10 година није донела уредбу о нивоу плата запослених у предшколским установама, организоваће протест у понедељак, 5. децембра испред Министарства просвете, изјавила је данас председница тог синдиката.Синдикат скоро деценију тражи доношење уредбе која ће регулисати ниво плата свих профила запослених у овој делатности, рекла је Танјугу председница синдиката Љиљана Киковић и навела да ће протест почети у понедељак у подне, али да ће вртићи радити нормално.

С обзиром на то да Министарство просвете није могло да од свих локалних самоуправа прибави податке о износу зарада запослених у предшколским установама Србије, тај синдикат је, уз сагласност министра, прикупио и обрадио све податке, рекла је она.

Министарство финансија је према њеним речима, саопштило да је за изједначавање плата на годишњем нивоу потребно 1,3 милијарде динара.

Нажалост, ни то није било довољно да се убрза рад на изради уредбе, рекла је Киковић и додала да синдикат упорно покушава да у разговорима с министром просвете реши тај проблем.

„Међутим, двомесечно чекање представника нашег синдиката на разговор са министром Жарком Обрадовићем сведочи о томе да су запослени у нашој делатности изгледа потпуно заборављени од ове државе, због чега смо приморани да изађемо на улице“, рекла је Киковић.

РТВ