Uzice15

Шест ученика и професор ужичке Техничке школе отпутовали су прекјуче у Крањ, где ће, у оквиру међународне размене ученика, бити гости тамошњег Техничког школског центра. Из ужичке школе изабрани су најбољи ученици са смерова електроника и мехатроника, који ће, осим посете тој школи, имати прилику да упознају културу Словеније и да стекну нова пријатељства. Узврата посета словеначких ученика и професора Ужицу планирана је за наредну јесен.
Са школским центром у Крању, угледном образовном установом и европским средњошколским центром за мехатронику, ужичка школа је успоставила сарадњу пре три и по године, а тај смер увела пре две године. – Наше колеге из Словеније кажу да су доста научили и од нас. Заиста мислим да постоји обострани интерес наставника и ученика да та сарадња добије много већи и значајнији обим – каже директор Драган Туцаковић и додаје да је осим сарадње међу сродним струковним школама, важна и сарадња међу ученицима и наставницима, могућност примене савремених информационо-комуникацијских технологија у настави, попут заједничке израде електронског градива, али и осмишљавање начина за квалитетно коришћење слободног времена младих.

– Видеће како други људи живе, упознаће другачију културу, а за управу школе и наставнике значајно је да примене добра искуства те школе – додао је Туцаковић.

Предвиђено је да ужички ученици присуствују часовима практичне наставе, лабораторијским вежбама и другим образовним садржајима у крањској школи, а посетиће и неколико предузећа која се баве електроником.

– Драго ми ј што ми се пружила прилика да идем у другу школу, која образује исте профиле, како бих научила и видела нешто ново – каже Александра Ђурић.

– Веома сам заинтересован за развој технологије и технике и желим да видим каквом опремом се служе у тој школи, а посебно ме радује што ћемо посетити фабрику „Искра“ која производи такве уређаје – каже Давид Недељковић. Поред њега и Александре, у госте вршњацима у Крањ отпутовали су и Милан Шапоњић, Радивоје Брајовић, Вељко Тодоровић и Младен Бабић.

– Иако школа у Крању има савременију и бољу опрему, уверен сам да ће се наши ученици веома брзо снаћи и прихватити нова искуства јер су најбољи међу најбољима у нашој школи – каже професор Милорад Мурић, који је отпутовао са ужичким ђацима.

Осим са школом у Крању, Техничка школа у Ужицу успоставила је и сарадњу са сличним школама у Суботици, Крагујевцу, али и у Хановеру. Основи циљ те сарадње је да се у струковно блиским школама ученици упознају са могућностима савремене комуникацијске технологије, али и да упознају другачији начин живота, другачије културе и да тиме стекну нова и трајна пријатељства.

Долази амбасадор Девенпорт

Поводом спровођења програма МЕПИ (Међународно признање за младе), у који је укључена и Техничка школа Ужице, у петак ће ту школу посетити амбасадор Велике Британије у нашој земљи Мајкл Девенпорт.

Н. К.