Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић каже да је већина факултета прихватила предлог министарства да школарине не треба повећавати.

Већина факултета неће повећати школарине, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Studenti.jpg

Обрадовић каже да су сви универзитети донели такву одлуку, као и највећи број факултета београдског универзитета.

„Остаје да преостале високошколске установе убедимо да не повећавају школарину, мада они то правдају материјалним трошковима које имају“, рекао је Обрадовић.

Уколико буде потребе, рекао је Обрадовић, министарство ће обезбедити средства јер је циљ избећи да се економска криза одрази на студенте преко повећања школарине.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић рекао је у понедељак на седници Савета Универзитета да је 20 од 31 факултета затражило да школарине остану на прошлогодишњем нивоу, а да је чак један од тих 20 смањио школарину.

Бумбаширевић је рекао да је укупно 11 факултета дало предлог корекције школарина од чега је 10 факултета затражило повећање у складу са препоруком од 12 одсто, а да је само један, Стоматолошки факултет, тражио повећање од око 20 одсто уз образложење да то раде због материјалних трошкова.

Студентски парламент Универзитета у Београду и СКОНУС послали су став министарству да су студенти против повећања школарина.

РТС