0409_ocp_w380_h300

Beograd – Većina od 1.804 osnovnih i srednjih škola u Srbiji od danas će biti u nekom vidu štrajka. U najvećem broju školskih ustanova nastava se neće ni održavati, dok će u nekoliko stotina njih časovi biti skraćeni na 30 minuta.

– Očekujemo da će više od 1.500 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas u potpunosti obustaviti rad i time otpočeti generalni štrajk sve do ispunjenja naših uslova – kaže za Danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPR) Leonardo Erdelji.

On dodaje da će u štrajku učestvovati oko 90.000 ljudi zaposlenih u prosveti i da se na članove sindikata vrše „neviđeni pritisci“, kao i da je bilo slučajeva da ih policija privodi na informativni razgovor.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović rekao je za Danas da će više od 300 škola članica tog sindikata danas stupiti u generalni štrajk.

– Sindikat obrazovanja Srbije, koji nije do sada učestvovao u štrajku, pridružiće se delimičnoj obustavi nastave, a prema njihovim najavama, od sredine sledeće nedelje i oni će stupiti u generalni štrajk – ističe Živanović.

Granski sindikat „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) i USPR, pod zajedničkim nazivom Ujedinjeni sindikati, štrajkuju od ponedeljka delimičnom obustavom nastave u oko 300 škola. Štrajku će se danas pridružiti i Sindikat obrazovanja Srbije, čiji članovi neće u potpunosti obustaviti rad, već će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je juče da je Vlada na sastanku sa sindikalnim organizacijama u prosveti, održanim u sredu uveče, istakla da nema prostora za nikakvo dodatno povećanje zaposlenih u prosveti, jer bi to „srušilo makroekonomsku politiku Vlade i državu“. U saopštenju SRPS navodi se je premijer Mirko Cvetković, kao i ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović, koji su učestvovali u razgovorima sa sindikatima, predložili da se pregovori o mogućnosti poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju nastave krajem aprila 2011, što su sindikalne organizacije odbile, jer su predstavnici Vlade, kako se navodi, istakli da to poboljšanje mora biti „u skladu sa ekonomskim kretanjima“, što ne daje jasan odgovor na to koliko će novca u obrazovanje biti uloženo.

Ujedinjeni sindikati prosvete tražili su da se iz budžeta izdvoji dodatnih 24, 5 odsto za zarade, odnosno 20 milijardi dinara za povećanje koeficijenta za plate, nabavku opreme, socijalni program, isplatu otpremnina i jubilarnih nagrada.

Sindikat obrazovanja Srbije, koji nije učestvovao u dosadašnjem štrajku tražio je da se plate zaposlenih u obrazovanju do kraja godine povećaju za 18,15 odsto, što znači da bi iz republičkog budžeta trebalo obezbediti dodatnih 4,3 milijardi dinara.

Jedini konkretan odgovor od Vlade koji su sindikati u dosadašnjim pregovorima dobili, jeste da će se do kraja godine isplatiti jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Danas

Autor: K. Živanović