Одмор још није отплаћен, а списку нових трошкова не назире се крај. Септембар традиционално сатире кућни буџет и тренутно ниске цене сезонског воћа и поврћа тешко да ће неутралисати издатке за школарце, нову гардеробу и огрев. Груба рачуница показује да ће породици са двоје деце пред ову јесен зимница, припрема за школу и угаљ однети и до 93.000 динара. То су скоро три просечне плате.

Зимница је, макар сада тако делује, мањи проблем. Парадајз се тренутно продаје и за 15 динара по килограму, па коме је довољно 20 литара домаћег сока и 600 динара завршава куповину. Најјефтиније паприке тренутно коштају 50 динара, а најчешће се налазе за 70 динара по килограму. Ко не прескаче ајвар зими, требало би да купи најмање 50 килограма овог поврћа. То га сада кошта од 2.500 до 3.500 динара. Када се додају корнишони, купус и остало поврће за туршију, које још није на списку приоритета, скормна зимница изађе најмање 10.000 динара.

Школски прибор је већ озбиљнија ставка. Основци у Београду не морају да брину превише о уџбеницима, јер их добијају бесплатно. Али зато за радне свеске и остали школски прибор, у зависности од узраста, морају да издвоје од 5.000 до 7.000 динара.

– Што је узраст ђака мањи, мањи су и трошкови – кажу у књижарама. – За ђака који иде у четврти или пети разред прибор, свеске и вежбанке коштају од 4.500 до 5.000 динара. За сваки следећи разред већи је број предмета, па и збир на крају

За средњошколце рачуница је још сложенија. За куповину најнеопходнијих књига и свезака из кућног буџета треба издвојити око 20.000 динара. Али, то није све. Ученици средњих стручних школа за практичну наставу морају сами да купе радну униформу, а у неким школама и средства за рад.

Али у школу се не креће само са новим ранцем и свеском. Нема тог родитеља који, ако икако може, детету неће обновити и гардеробу.

– Имам сина и ћерку и знам да морам да им купим нове патике. То ће ме коштати најмње 5.000 динара – каже Тамара Марић из Београда. – За две најјефтиније тренерке треба ми још 4.000 динара, а за нове фармерке укупно 5.000 динара. Тексас јакна кошта најмање 1.000 динара и нешто мање дуксерица. Све заједно треба ми макар 18.000 динара. Ако се дода још и веш и чарапе, стигне се до 20.000 динара.

Иако још греје лето, свако ко није прикључен на даљински систем грејања зна да је време да се мисли на огрев. Просечном домаћинству за сезону треба око 45.000 динара. Толико кошта четири тоне сушеног угља „вреоци“. Камени угаљ из Бановића, међутим, кошта најмање 14.500 динара по тони, а „руски камени“ ће бити најмање 18.000 динара за тону.

 

ПАПРЕНИ СТУДЕНТИ

Већина бруцоша је ту бригу до сада и измирила, али они који настављају студирање тек треба да плате школарине. Оне коштају од 70.000 до чак 240.000 динара. На то треба додати и уџбенике.

Трошак је далеко већи за родитеље чија деца не студирају у родном граду. Академци у Београду за стан морају да дају најмање 150 евра месечно. Уз то иду и трошкови живота – рачуни, превоз и храна.

 

Б. Б. – С. Б.