Шестогодишња Искра Миленковић је слепа од рођења, али изузетних музичких способности. Стручњаци јој предвиђају блиставу музичку каријеру. Директорка Музичке школе „Коста Манојловић“, Мила Лацковић, каже да смо до сада имали Стефана Миленковића, а да ћемо сада имати Искру Миленковић.Музичка школа „Коста Манојловић“, један од расадника музичких талената у нашој земљи, већ 30 година има и одељење за слепу и слабовиду децу и по томе је јединствена у Европи. Ученици те школе, Искри Миленковић, стручњаци предвиђају блиставу музичку каријеру.

Шестогодишња Искра не види од рођења, када јој је кисеоник у инкубатору трајно оштетио вид. Пред први јавни час Искра вредно вежба „Вилењаке“ Николе Херцигоње.

Искра каже да воли да свира на концерту и на представама, јер добије аплауз.

Девојчица Искра је једна од тројки која је, методом одложеног порођаја, дошла на свет шест дана пре брата и сестре, којима је вид очуван.

Два пута недељно из Аранђеловца долази у Београд, где, поред клавира, учи да свира и виолину.

Искрина мајка Исидора Миленковић каже да је Искра још као мала могла сатима да лежи и кревецу и да се игра са клавирчићима које је добијала.

„Њен таленат датира од када је имала две и по године, а на прве часове клавира је кренула када је имала три године“, каже мајка Исидора.

Изузетне музичке способности

Директорка Музичке школе „Коста Манојловић“ Мила Лацковић каже да је Искра девојчица која је изузетних музичких спосбности које се ретко срећу у музичким школама.

„У нашој школи можда је до сада пет ученика имало ту способност и могућност. После годину дана, она може да свира композиције из трећег разреда основне школе. Све што чује све може да одсвира, има фантастичан, апсолутни слух“, истиче Лацковићева.

„Имали смо Стефана Миленковића сада ћемо имати Искру Миленковић“, каже директорка.

Музичка школа „Коста Манојловић“ једина у Србији поседује софтвер и штампач за штампање нота на Брајевом писму.

Док Искра не научи да их чита, дела Баха, Хајдна, и омиљеног јој Бетовена, непогрешиво ће свирати по осећају.