Interesovanje za specijalozovane i umetničke škole ove godine bilo je veće od broja koji može da bude primljen, naročito u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji

15dr_skole_KURIR_za_g

BEOGRAD – U specijalizovanim i umetničkim školama završeni su prijemni ispiti i rezultati su poznati. U većini škola interesovanje je bilo veće od broja učenika koji mogu da se upišu, javlja RTS.Učenici koji su položili prijemni, biće rangirani prema broju bodova na prijemnom, uspehu iz osnovne škole, ali i broju poena sa završnog ispita i bodovima sa takmičenja.

Među tri hiljade đaka, koliko ima mesta u školama za talente u Srbiji, naći će se i Nina Konjikusić. Od prvog septembra učenik je prve godine prestižne Matematičke gimnazije u Beogradu.

„Položila sam prijemni u ovoj školi i jako sam zadovoljna. Svako ko voli matematiku i kome to ide dobro ide, ovo je pravo rešenje“ kaže Nina.

Za gimnaziju čiji učenici tradicionalno osvajaju prve nagrade na evropskim i svetskim takmičenjima ove godine interesovanje je ogromno.

„Ove godine u Matematičkoj gimnaziji je bilo više kandidata nego ranijih godina. To je dobar znak, jer pokazuje da matematika dobija na značaju, što je normalno za 21.vek. Ove godine imali smo rekordan broj učenika, preko 220, dok je ranijih godina bilo ispod 200 učenika“ rekao je Srđan Ognjanović iz matematičke gimnazije.

Ucenici kojima brojke nisu jača strana, već reči i jezici, polagali su prijemni u Filološkoj gimnaziji. Ove godine sa manjim brojem kandidata.

„Pored našeg prijemnog oni polažu i završni ispit, i oba ta ispita im se boduju“ rekao je Duško Babić iz filološke gimanzije i dodao da je učenicima je to izgledalo kao teško i zahtevno, tako da se ove godine prvi put broj učenika smanjio ispod 300″.

 

Upis u škole za talente obavice se od prvog do 3. jula, posle polaganja završnog ispita , 23. i 24 juna, koji je obavezan za sve osmake.

Autor:

Novinske agencije