Beograd — Penzije i plate u javnom sektoru biće povećane u oktobru, kako je zakonom propisano, a novac za te namene je obezbeđen u budžetu, saopštila je Vlada Srbije.

Povišica plata i penzija biće obračunata u skladu sa šestomesečnim rastom cena i polovinom prošlogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Vlada će nastaviti sa jačanjem finansijske discipline u oblasti javnih prihoda i štednjom na svim nivoima, uz puno poštovanje zakonskih obaveza utvrdjenih fiskalnom politikom“, navodi se u saopštenju.

Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno je da mesečna primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzionera u 2011. godini budu tri puta povećana. Prva povišica je bila u januaru od dva odsto, zatim u aprilu u iznosu tromesečne inflacije, što je bilo 5,5 odsto.

Zbog toga što je rast inflacije u prethodnih šest meseci bio veći nego što je bilo predviđeno pojedini mediji su spekulisali da će Vlada Srbije odustati od zakonom utvrđene formule za obračun povišice plata i penzija u oktobru.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, ipak, kaže da penzije i plate u javnom sektoru ne smeju biti neizvesne zbog minusa u budžetu nastalog neurednim isplatama doprinosa.

„Ne dolazi u obzir da se ionako niske plate i penzije dovode u pitanje zbog minusa u državnoj kasi, koji je za sedam meseci dostigao 90 milijardi. Najstariji građani i zaposleni u javnom sektoru ne treba da brinu jer će oktobarska povišica biti isplaćena po zakonu, inače ovo ne bi bila pravna država“, rekao je Krkobabić.

Krkobabić je kazao na to da je taj postupak Vlade dovođen u pitanje zbog vanrednog rasta nenaplaćenih doprinosa. „Problem je u neplaćanju doprinosa koji su narasli na 230 milijardi dinara, što je za trećinu više nego lane kada je izbegavanje bilo oko 170 milijardi dinara“, rekao je on.

Kako je naveo, penzioneri i građani ne smeju da ispaštaju zbog toga što neko ne želi ili neće da na vreme obavi svoj posao.

B-92