Више студената од наредне године

Усвојена политика уписа на факултетама за наредну школску годину, коју ће моћи да упише 10 одсто студената више од броја предвиђеног акредитацијом. Та квота односи се на упис студената из дијаспоре, мањиниских група и страних студената.

Сенат Универзитета у Београду усвојио је политику уписа студената за идућу школску годину. Предложено је да настава на основним студијама почне до 15. октобра, на мастеру и специјалистичким студијама до 1. новембра, а на докторским до 15. новембра.

Документом се предвиђа да наредну годину упише 10 одсто студената више од броја предвиђеног акредитацијом. Та квота односи се на упис студената из дијаспоре, мањиниских група и страних студената.

„Документ није посебна новина, али чини ми се да уводи мало више реда односно сви знамо шта нас чека и каква динамика, односно која ће правила важити током наредне године“, каже ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Први уписни рок трајао би од 19. јуна до 17. јула, када би требало да буду објављена и преостала слободна места за други уписни рок. Факултетима се саветује да воде рачуна о тржишту рада, односу буџетских и самофинансирајућих студената и висини школарина.

Проректор Универзитета у Београду Нада Ковачевић каже да је реално је да школарине остану на овом нивоу, с тим да треба да се зна да нису повећаване пет-шест година.

„Наш предлог је генарално био факултетима да донесемо одлуку о повећању за износ трошкова инфлације и вредност иинфлације у овој години, савети доносе одлуку о висини школарине, а сагласност морају да дају Министарство и Влада“, каже Ковачевићева.

У саставу Универзитета је и 11 института, а Институт за физику председник Србије Томислав Николић одликовао Сретењским орденом трећег степена.

Директор Института за физику Александар Белић нада се да ће у следећем периоду давати значајне доприносе у образовању студената како кроз студентске праксе тако и учешћем у докторским студијама.

Орден је Институту додељен за изузетне заслуге а поводом 50 година научно-истраживачког рада.

РТС