zarko__osmeh

Popuštaju i država i prosvetari. Ministar prosvete Žarko Obradović saopštio je sinoć posle razgovora sa predstavnicima tri sindikata da su blizu dogovora o završetku štrajka i rešavanju pitanja materijalnog položaja zaposlenih.

Ovome su prethodila upozorenja sindikata prosvete da će ponovo potpuno obustaviti nastavu ukoliko im se u ponedeljak smanje plate. Na pregovorima su, ipak, Obradović i premijer Cvetković sindikalcima poručili da će im novac, ako i bude skinut, biti vraćen čim časovi budu nadoknađeni, što je nagovestilo nameru Vlade da ipak pronađe častan izlaz, koji bi zadovoljio obe strane.

(najzad osmeh…Žarko Obradović)

– Razgovori su bili korektni, sa mnogo dobrih predloga. Postoji dobra volja da se ova pitanja reše u obostranom interesu, kako dece, tako i zaposlenih – istakao je sinoć Obradović.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković potvrdio je za Press da su razgovori sa predstavnicima Vlade bili konstruktivni i približili ih kompromisu.

– Predstavnici Vlade izneli su ponudu o većem procentu povećanja zarada nego što je predviđeno prethodnim protokolom. Pokazali su i raspoloženje da, ukoliko i smanje plate prosvetnim radnicima u ponedeljak, vrate iznose za koje su ih umanjili nakon što nastavnici nadoknade propuštene nastavne sadržaje i časove. Sindikati će o ovoj ponudi odlučivati na odborima u subotu – navodi Brajković.

S druge strane, kako nam je rekao predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, uslov za pregovore sa Vladom je da plate ne budu smanjene. U USPRS kažu dapregovori ne odlažu miting zaposlenih u javnim službama najavljen za 25. mart.

– Razmišljamo i o tome da se zadržimo pred Vladom dok se problem ne reši – potvrđuje Miodrag Skrobonja iz USPRS.

Press