Izvor: B92

Vlada će sindikatima i poslodavcima ponuditi socijalni sporazum koji bi garantovao društvenu stabilnost, kaže ministar Rasim Ljajić.

SEDNICA_VLADE

Sednica Vlade Srbije (Beta, arhiva)

Taj dokument bi, prema očekivanjima u Vladi, trebalo da dovede do okončanja štrajkova u Srbiji.Posle protesta više od 10.000 građana, koje su prošlog petka organizovali sindikati prosvetnih radnika, zaposlenih u pravosuđu, zdravstvu i policiji, Vlada će posle današnje vanredne sednice Socijalno-ekomonskog saveta, obelodaniti predlog socijalnog sporazuma.

Ministar rada Rasim Ljaljić izjavio je da očekuje potpisivanje tog dokumenta koji bi, prema njegovim rečima, garantovao društvenu stabilnost.

„Premijer će izložiti pravce ekonomske politike u ovoj godini, tačnije do kraja godine, sa planovima, našim predviđanjima i jednom konkretnom ponudom koja bi išla prema ostalim socijalnim partnerima – dakle, i sindikatima i poslodavcima – da zaključimo jedan socijalni sporazum koji bi obavezao sve tri strane i koji bi važio do kraja godine“, objasnio je Ljajić.

„Ja se nadam da ćemo uspeti da potpišemo taj socijalni sporazum koji bi garantovao društvenu stabilnost koja je preko potrebna zemlji u ovim teškim kriznim vremenima“, rekao je on.

Ipak, predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije i predsednik Socijalno-ekonomskog saveta Ljubisav Orbović podeća da predlog Vlade neće biti ništa novo.

On kaže da do sada takvi potezi nisu doprinosili popravljanju teškog položaja radnika u Srbiji. Orbović, međutim, ističe da dve strane do sada nikada nisu bile bliže rešenju problema.

„Po nama, taj sporazum mora da ima jedno vrlo bitno pitanje i bez njega on neće imati smisla dok Socijalno-ekonomski savet ima svoju funkciju, a to znači da se zakonski reguliše pitanje davanja mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta kada su u pitanju zakoni koji se tiču radnog zakonodavstva“, kaže on.

„Kada je u pitanju deo ovih protesta koji su trajali ovih dana, verovatno će se razgovarati i o tom pitanju, ali to su protesti na nivou granskih sindikata i na kraju prekide mogu doneti samo oni koji su i započeli te proteste“, navodi Orbović.

Osim biće reči i o minimalnoj ceni radnog sata, temi o kojoj na poslednjoj sednici Saveta nije postignut dogovor.

Podsetimo, sindikati traže da jedan sat rada košta 105 dinara, dok poslodavci pristaju na povećanje za 1 dinar, sa sadašnjih 95, na 96 dinara.

Za to vreme sindikati prosvetnih radnika najavili su da će skraćenjem časova na 30 minuta danas nastaviti štrajk koji traje dva meseca.

Inače, čelnici Sindikata radnika u prosveti, sindikata prosvete „Nezavisnost“ i Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da još nisu dobili odgovor na otvoreno pismo koje su predali predsedniku Borisu Tadiću tokom protesta koji su održali u petak.