Vucic-press-301016a

 

Запосленима у просвети плата ће бити повећана између шест и седам одсто, здравству, полицији, војсци, културним и социјалним установама – пет одсто, рекао је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре. Пензионерима ће линеарно бити исплаћено између пет и шест хиљада динара помоћи, а од 1. јануара биће повећане пензије.

Премијер Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да се ником плата неће повећати за мање од пет одсто и додао да се шири основа за повећања.

„Наставницима и учитељима између шест и седам одсто повећања, лекарима и здравственом особљу пет одсто, полиција и војска пет одсто. Велика борба била за полицајце и војнике. Социјалне установе пет одсто, култура, позоришта, музеји пет одсто“, рекао је премијер.

Указао је да провсуђе, односно радници попут оних у затворима, записничари и админстративни радници имају чудне захтеве. „Морају да се изјасне да ли желе једнократну помоћ или повећање од пет одсто, не могу и једно и друго“, рекао је Вучић.

Када је реч о пензионерима, Влада ће за 2016. исплатити по пет до шест хиљада динара помоћи сваком линеарно, и то у наредних неколико недеља.

„Повећање пензија биће од 1. јануара, видећемо да ли 1,5 и 1,7 одсто. Нека од лица ће имати веће плате него икада раније“, напоменуо је Вучић.

Премијер је рекао да су разговори са Међународним монетарним фондом били дуги и тешки.

Подсетио је да је договор са ММФ-ом био да три године буду замрзнуте плате и панезије, додајући да су повећане већ прошле године.

Према његовим речима, од јануара до септембра приходи су премашили план и то за 81,5 милијарду динара, односно 650 милиона евра више.

„То је јер смо опрезни, увек кажемо мање. Расходе увећамо и радимо да буду нижи, а приходе смањимо и радимо да буду виши“, указао је Вучић.

Предочио је да постоје нове позитивне тенденције у смањењеу текућих расхода, који су мањи за 5,3 одсто, односно око 320 милиона евра.

Учешће јавног дуга у БДП-у је 70,8 одсто, каже премијер и додаје да јавни дуг неће прелазити 73,5 одсто, та трајекторија је кренула надоле.

Приходна страна нам је боља, а расходна страна нижа, каже премијер.

Извор: РТС