n1vestОригинална вест на:  http://rs.n1info.com/a227699/Vesti/Vesti/Vesna-Vojvodic-za-N1.html

Весна Војводић из Синдиката просветних радника Независност потврдила је за Н1 да ће троје наставника, који штрајкују глађу испред зграде Владе Србије, у понедељак у 15 часова разговарати са представницима Министарства просвете.

Извор: Н1

„Тај састанак би требало да представља крајње разрешење и надамо се да ће то подразумевати и право и правду“, рекла је она.

Подсетимо, Живадину Дисићу, једном од троје наставника који штрајкују глађу, је позлило и он је превезен у болницу.

Министарство просвете је саопштило да је, у складу са законским овлашћењима, спремно да помогне професорима који су остали без лиценци и да нема потребе за штрајковима и притисцима.

Војводић каже да „овакви узнемирујући догађаји постају парадигма вредносног система у нашем друштву“.

„Само очајни људи су спремни на овакве мере, али је то очајање подстакнуто лошим решењима у Закону о основама система образовања и васпитања који препознаје одузимање лиценце као трајан чин, а с друге стране силне могућност несавесним директорима да се на разне начине ослободе оних чланова колектива који им не одговарају“, објашњава она.

Весна Војводић додаје да тужна статистика штрајкова у просвети, која сеже готово 20 година уназад, није ништа друго него слика какву власт има у вези са запосленима у образовању.

„Ми смо перципирани као пуки буџетски корисници и буџетски трошак који је паразитни део система. Ми нисмо виђени као неко ко представља интелектуалну елиту која може да обезбеди друштво засновано на знању“, сматра она.

Саговорница наглашава да су синдикати ресорном министру јасно дали до знања колико су незадовољни чињеницом што су били искључени из израде нацрта за читав сет закона.