Šta će joj diploma – Skandal na Visokoj poslovnoj školi u Čačku

Ružica Mrkalj iz Pećinaca radila je pet godina kao generalni menadžer Visoke poslovne škole u Čačku (VPŠ), iako ima završenu samo osnovnu školu.

Ne priznaje … Ružica Mrkalj

Protiv Ružice Mrkalj, koja je u međuvremenu otišla na bolovanje, Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podnelo je krivičnu prijavu u koju je Press imao uvid (broj KU – 358/11) zbog falsifikovanja diplome srednje i više škole.

Kinjila studente

– Na doškolovavanju u našoj školi bili su policajci koji su nam ispričali da tužilaštvo vodi postupak protiv menadžerke Ružice Mrkalj. Odlučili smo da od policije zatražimo zvaničnu informaciju o tome i 15 dana kasnije stigao nam je dopis u kojem nam je potvrđeno da je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku podiglo krivičnu prijavu protiv nje zbog falsifikovanja isprave – ispričali su za Press predstavnici Studentskog parlamenta VPŠ u Čačku.

Studenti kažu i da ih je Ružica Mrkalj neprestano kinjila i maltretirala:

– Ona je odbijala da izdaje uverenja o položenim ispitima, kao i originale dokumenata kako bi sprečila prelazak studenata na drugi fakultet. Tom odlukom bili su pogođeni i studenti kojima su dokumenta bila potrebna zbog zaposlenja, vize i slično. Zato smo u decembru prošle godine stupili u štrajk, a jedan naš zahtev odnosio se na smenu Ružice Mrkalj.

Mrkaljeva: Neko mi smešta

Ružica Mrkalj za Press tvrdi da je završila Srednju medicinsku školu u Karlovcu, u Hrvatskoj.

– Da bih mogla da budem menadžer, završila sam i Visoku poslovnu školu u Čačku, pre nego što sam se zaposlila tamo kao generalni menadžer. Istraga se ne vodi protiv mene, ali ne mogu da vam otkrivam šta je u pitanju. Samo ću reći da sam previše čačkala tamo gde ne treba i sada mi se svete – ističe Mrkaljeva.

Direktor VPŠ u Čačku Nikola Bračika kaže za Press da je Ružici Mrkalj krajem jula uručen otkaz i objašnjava kako se dogodilo da bez srednje škole postane generalni menadžer:

Izbeglica iz Hrvatske

– Mrkaljeva je kod nas došla kao izbeglica iz Hrvatske. Imala je dokumenta na osnovu kojih je upisala i potom završila Visoku poslovnu školu u Čačku. U međuvremenu, nastavila je školovanje na Privrednoj akademiji u Novom Sadu i negde u aprilu ove godine mi je pokazala uverenje o diplomiranju, gde stoji da je diplomirani pravnik. Posle toga sam saznao da je protiv nje podneta prijava zbog falsifikovanja diploma. Policija je dolazila kod nas, pregledali su njen dosije, ali nisu našli nikakve falsifikate. Sve što su zatekli kod nas je regularno – tvrdi Bračika.

Direktor potvrđuje da je Ružica Mrkalj u njihovoj školi radila pet godina, sa kraćim prekidom.

– S obzirom na krivičnu prijavu, ali i na činjenicu da nismo bili zadovoljni kako je obavljala posao, postigli smo dogovor o sporazumnom prekidu radnog odnosa. Međutim, Ružica Mrkalj je iskoristila svoje zakonsko pravo na godišnji odmor, a potom je otvorila bolovanje. Očekujemo da uskoro dođe po radnu knjižicu – ističe Bračika.

 

Violeta Nedeljković, Beograd