Vranje — Dvoje profesora Učiteljskog fakulteta u Vranju na protivzakonit način prodaju svoje udžbenike studentima, a dekan, prof. dr Stana Smiljković o tome ne zna ništa.

„Brucoši Učiteljskog fakulteta u Vranju šokirali su se pre nekoliko dana kada je, posle časa pedagogije, po principu ‘knjiga u šake, pare na sunce’, za iznos od 1.000 dinara, svako od njih dobio knjigu ‘Uvod u pedagogiju’ profesora tog predmeta Stojana Cenića“, pišu novine „Vranjske“ u najnovijem broju.

Dekan Smiljković kaže da takvu informaciju nema. „Ako profesori tako rade snosiće krivičnu odgovornost koju propisuje zakon, a na meni je da tu odluku sprovedem“, rekla je ona.

Novine pišu da njihovom saradniku Milanu Zdravkoviću na Učiteljskom fakultetu u Vranju nisu smeli da daju broj telefona prof. Cenića, ali je kontakt sa njim uspostavljen zahvaljujući sajtu Agencije za privredne registre, kod koje se profesor vodi kao osnivač preduzeća „Pluton turs“ u Leskovcu.

„Knjige su se prodavale, prodaju se i prodavaće se na Fakultetu. Ja studente uvažavam i zbog toga postoji prostor za dogovor oko datuma plaćanja“, rekao je profesor Cenić, odbivši da objasni zašto se njegov udžbenik ne prodaje uz fiskalni račun ili u Skriptarnici Fakulteta.

Za 160 brucoša takođe je obavezan udžbenik „Srpski jezik 1“ čiji je autor prof. dr Javorka Marinković, a koji se takođe ne prodaje u fakultetskoj Skriptarnici već u privatnoj knjižari kod „kružnog toka“.

Studenti su „Vranjskim“ potvrdili da niko od njih ko je tamo kupio knjigu nije dobio fiskalni račun.

B-92