SRAMOTA MINISTARSTVA PROSVETE

Tvrde da ne mogu da vrate besplatne užine u škole, a za „specijalizovane usluge“ daju 20 milijardi dinara

BEOGRAD – Zemljo, otvori se!

Ministarstvo prosvete i nauke će na ime specijalizovanih usluga u 2012. godini spiskati neverovatnih 20.948.467.000 dinara, a nema para da vrati besplatne užine u osnovne škole, što je cilj akcije koju je pokrenuo naš list.

Kurir je izračunao da je za 600.000 osnovaca na teritoriji Srbije godišnje potrebno 26 miliona evra, oko 260.000.000 dinara, što je daleko manje od sume koju ovo ministarstvo daje za izrade studija, projekte, programe….

Iako je podršku besplatnim užinama dao čak i ministar prosvete Žarko Obradović, oni i dalje tvrde da za to nemaju pare!

Ministarstvo podržava projekat besplatne užine. Međutim, pitanje užina odnosi se i na materijalne mogućnosti lokalnih samouprava i roditelja, ali i na to da li škole imaju đačke kuhinje – stoji u odgovoru ministarstva.

Oni navode da se 25 odsto iz budžeta Ministarstva prosvete i nauke koji se odnosi na oblast prosvete izdvaja za plate zaposlenih u obrazovanju, a preostalih pet procenata troši se na predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje, đački i studentski standard, kredite, stipendije…

Prema nacrtu budžeta za 2012. godinu, ovo ministarstvo na ime specijalizovanih usluga dobiće 20.948.467.000 dinara, 10.264.556.000 dinara iz budžeta, a 10.683.911.000 dinara kroz izdatke iz dodatnih prihoda.

– Sredstva sa pozicije 424 (specijalizovane usluge) odnose se na celokupan rad u oblasti nauke Ministarstva prosvete i nauke i ne postoji mogućnost da se sredstva budžeta preusmeravaju sa jedne namene na drugu – navode u ovom resoru.

E pa, gospodo iz Ministarstva prosvete, ako ne možete da preusmerite sredstva za našu decu, koja su budućnost Srbije, onda i ne zaslužujete da primate platu od građana! Da podsetimo, 90 odsto dece kreće u školu bez doručka, a pitanje je koliko njih ima i koliko novca za užinu. Zar to nije poražavajuće?

Ko je sve podržao akciju Kurira

* Zoran Stanković

* Rasim Ljajić

* Dragan Marković Palma

* Aleksandar Vučić

* Branko Ružić

* Dragan Todorović

* Željko Ivanji

* Toplica Spasojević, vlasnik „ITM grupe“

* Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada

* Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva

* Goran Ješić, gradonačelnik Inđije

* Saša Paunović, gradonačelnik Paraćina

* Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva

* Verica Kovačević, zamenik beogradskog sekretara za obrazovanje

* Aleksandar Stevanović, ekonomista

* Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica

* Milan Popović, predsednik opštine Zvezdara

* Velimir Stanojević, gradonačelnik Čačka

* Elektroprivreda Srbije

 

КURIR