Neverovatan epilog brutalnog vrŠnjaČkog nasilja – Škola i Centar za socijalni rad u PoŽarevcu ne znaju Šta da rade sa deČakom koji je zlostavljao vrŠnjaka

Uplašeni roditelji učenika traže: Premestite ga bar u drugu Školu da ga napadnuti deČak ne gleda svaki dan – Učenik sedmog razreda škole u Požarevcu koji je deset minuta analno i oralno seksualno zlostavljao druga iz klupe kažnjen samo umanjenom ocenom iz vladanja i premeštanjem u drugi razred

Dečak koji je u školi u Požarevcu na brutalan način silovao školskog druga tokom velikog odmora kažnjen je samo smanjenjem ocene iz vladanja i premeštanjem u drugi razred iste škole.

Centar za socijalni rad i uprava OŠ „Kralj Aleksandar I“, kao i svi drugi nadležni organi u ovom gradu, ne znaju šta da rade sa dečakom čiji je neverovatan čin brutalnog nasilja šokirao ne samo Požarevac, već i celu Srbiju.

 

Ovaj učenik sedmog razreda, koji još nije napunio 14 godina i ne može po zakonu krivično da odgovara, živi sa starateljkom jer nema majku, a otac mu je u zatvoru.

Štite maloletnika

 

Za sada nema zvaničnih podataka iz policije, Višeg javnog tužilaštva, školske uprave i Centra za socijalni rad, uz obrazloženje da se štiti identitet maloletnika. Jedino se zna da su u školi prethodnih dana boravile republička i gradska prosvetna inspekcija, koje su sačinile izveštaj o okolnostima ovog slučaja.

Fakti

– Učenik sedmog razreda OŠ „Kralj Aleksandar I“ 19. januara silovao je druga iz razreda u garaži zgrade van školskog dvorišta

– Dečak-silovatelj je odveo druga u garažu, naredio mu da se skine, a onda uz pretnju da će ga prijaviti roditeljima da puši išamarao ga, brutalno silovao i naterao na oralni seks. Potom su se obojica mirno vratila na nastavu

– Nesrećni dečak se požalio jednom drugu šta se dogodilo, a kada je vest došla do nastavnika, slučaj je 25. januara dospeo u javnost

– Dečak-silovatelj ne može krivično da odgovara jer još nije napunio 14 godina

 

Ovakav slučaj nasilja nezapamćen je u Požarevcu jer se do sada nije desilo da učenik siluje učenika. Zbog toga u gradu već danima vlada uznemirenost, posebno kod roditelja đaka.

 

– Nisam za to da se ovaj učenik proganja, vređa ili izopšti od druge dece jer je i sam dete, sigurno nesvesno težine onoga što je uradilo. Ipak, smatram da ga treba prebaciti u neku drugu školu, ne da bi se problem tako prebacio na tuđi teren, već da bi se time pomoglo napadnutom dečaku, kako ga više ne bi sretao u školi – kaže S. T., roditelj jedne učenice iz OŠ „Kralj Aleksandar I“.

Ako zatvore kapiju, rešiće problem…

 

Pošto je učenik-napadač maloletnik do 14 godina starosti, on ne može da snosi krivičnu odgovornost, niti može biti poslat u neki popravni dom. Sve što je po našem zakonu moguće to je rad stručnog tima Centra za socijalni rad sa njim i njegovom porodicom.

Inače, prema nezvaničnim podacima, inspekcije su utvrdile da je direktor škole Goran Seger sačinio službenu belešku 25. januara popodne, na osnovu prijave razrednog starešine dvojice učenika i školskog policajca, nakon čega je obavestio policiju i odeljenje Ministarstva prosvete u Požarevcu.

– Prema mojim saznanjima, direktor škole ne snosi krivicu jer je predlagao da se kapije školskog dvorišta zaključavaju kako deca ne bi izlazila za vreme nastave i odmora. Međutim, roditelji su ovo odbili jer nisu želeli da im deca imaju osećaj kao da su u zatvoru – izjavio je Radomir Mihajlović, član Gradskog veća Požarevca nadležan za obrazovanje.

Mihajlović već 40 godina radi u prosveti i, na osnovu svog dosadašnjeg iskustva, smatra da je najbolje da sve škole donesu odluku o zaključavanju kapija kako se ovako nešto ne bi ponovilo. On je naveo da će učeniku koji je napastvovao druga biti smanjena ocena iz vladanja, ali da za sada nije poznato da li će biti prebačen u neku drugu školu.

Novi šok: Hvalio se svojim podvigom

Za ceo slučaj saznalo se, između ostalog, i zbog toga što se učenik koji je napao druga o ovome hvalisao ostaloj deci, pa je tako priča dospela i do razrednog starešine, a potom i do direktora škole.

Slučaj je policiji prijavljen 25. januara, nakon čega je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, direktorom škole, školskim psihologom i pedagogom, utvrđeno činjenično stanje i obavljeni razgovori sa akterima događaja.

Prema mišljenju poznatog požarevačkog psihijatra dr Vojina Kuzmanovića, prvenstvenu odgovornost ovde ima porodica, potom škola i društvo.

– Danas su deca prepuštena sama sebi jer se roditelji sve manje bave njima. O tome svedoči upravo ovaj slučaj, gde je ispoljeno nezdravo ponašanje, jer je u ovom uzrastu prisutan nesklad fizičkog i mentalnog razvoja – kaže dr Kuzmanović.

Na licu mesta – Ekipa Pressa u naselju u kom živi dečak koji je silovan u školi

Silovanog dečaka zlostavljaju i u kući: Baba ga vezuje i tuče gumenim crevom

Učenik sedmog razreda OŠ „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, kog je silovao školski drug iz odeljenja, istovremeno trpi i porodično zlostavljanje, saznaje Press u romskom naselju Đurđeve rupe u Požarevcu.

– Dečak živi sa roditeljima i babom, koja ga zlostavlja. Pre ovog događaja u školi, baba ga je vezivala i tukla gumenim crevom. Ne puštaju ga nigde da ide, niti da se druži sa drugom decom. Puna ih je kuća, ali njemu niko ne poklanja pažnju. Njihova kapija je stalno zaključana, pravi su čudaci – rekla je komšinica silovanog učenika i na kraju odmahnula rukom, zgražavajući se nad njegovom sudbinom.

Sagovornica nam je pokazala gde živi nesrećni dečak i odmah posle toga ušla u svoju kuću, jer nije htela da komšije vide da razgovara sa novinarima.

Porodica silovanog dečaka bila je neprijateljski raspoložena prema reporterima Pressa. Naši pokušaji da razgovaramo sa roditeljima o nemilom događaju bili su bezuspešni, jer smo naišli na zaključanu kapiju. Na kući nije bilo zvona, a kada smo pokucali na kapiju usledio je agresivni doček.

– Nećemo da pričamo! Šta hoćete od nas? Sklonite se od kapije! Sklonite se odavde. Nemojte ništa da slikate – rekla je histerično devojka koja je došla do kapije i odmah posle toga se vratila unutra, dok su ostali članovi porodice samo provirili na vrata.

U naselju koje se nalazi preko puta stadiona niko nije želeo da govori o nesrećnom događaju. Na pitanje gde živi dečak koji je zlostavljao druga niko nije želeo da odgovori.

– Ništa ne znamo. Taj dečak ne živi ovde, verovatno ste pogrešili – rekao je mlađi Rom i na kraju dodao „da bi se možda nečega i setio kada bi dobio dve hiljade“. E. P.

 

Višnja Vučković, Požarevac