Закључивање оцена ноћна мора професора

Пред крај школске године професори на удару, због оцена прете и ученици и родитељи. Да би се заштитили од притисака и напада, из Синдиката траже да професори добију статус службеног лица.

Има ученика који о оценама брину током целе године, ипак, није мало ни оних који размишљају о успеху у школи тек у мају. Професори тврде да су због тога изложени великом притиску. како од ђака, тако и од њихових родитеља.

Запослени у школама тврде да је притисак огроман а да је нервоза готово неиздржива. Пред зборницама све дужи ред и ђака и родитеља, што због молби да се одговара за бољу оцену, што због примедбе да дететово знање професор није добро вредновао.

„Изузертно је тешко бити не само директор него и професор, наставник, јер су притисци велики почев од родбине, пријатеља, функционера. Сви се у јуну сете професора, образовања“, каже Дејан Недић, председник Друштва директора Србије.

Према његовим речима, притисак је такав да чак долази до вербалних дуела и сукоба.

Међу ђацима има и оних који гледају само своја посла, али и других који виде шта се око њих дешава.

„Не верујем да је тако, моји не би дошли и да их зовем“, каже један ученик.

„Има тога увек, али то није најбоље решење“, наводе ђаци.

Нових пријава о драстичном угрожавању личности професора још нема, кажу представници синдиката, али страх међу просветним радницима постоји, и то како тврде – с правом, подсећају на недавни напад када је професор поливен фекалијама и ранији случај претучене професорке у Сремској Митровици.

Пред крај школске године, најнасртљивији су, кажу, они ученици којима су и сами родитељи лош пример и који током године нису сарђивали са професорима.

„Чак имате једну занимљиву појаву, они се хвале како никад нису отишли на родитељске састанке, то сматрају неком компаративном предности у свом друштву. Али ако се нађу у ситуацији да њихово дете има неки проблем, онда кривца за поступке његовог детета траже у неком другом, наводећи да је његово дете потпуно исправно“, каже Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија.

Да би се заштитили од притисака и напада, из Синдиката траже да професори добију статус службеног лица.

„Када знате да је преко пута вас службено лице, онда тих притисака надам се неће смети да буде, овако је јако тешко“.

У Инспекцији подсећају да је све регулисано законом и да школе морају имати правилник о понашању ђака, професора и родитеља, проблем је ако се то не поштује.

„Захтев да професори добију статус службеног лица не би ниста променио уколико сам организација рада у школи није у складу са прописима које смо ми донеле и које су донеле школе“, каже Велимир Тмушић, начелник Републичке инспекције Министарства просвете.

У Инспекцији кажу да до сада није стигла ниједна пријава због притиска на професоре али има висе примедби ученика и родитеља на оцене. Надлежни подсећају да је боље, уколико неко мисли да су му повређена права, да се жали пре закључивања оцене, него после.

РТС