Filoloski

Изборна комисија Ректората Универзитета у Београду поништила је изборе на Филолошком факултету за представнике Парламента Универзитета, чиме је прекршена аутономија факултета, тврди Марина Квржић, студент-продекан Филолошког факултета. Она каже да су избори на Филолошком обављени у складу са свим прописима и статутом.

– Допис БУ, односно изборне комисије, коју чине четири студента и продекан за финансије професор др Невенка Жаркић, којим се поништава наш избор за Парламент Универзитета и расписују се нови, добили смо у среду. А за то нису имали права ни по једном основу. Наши избори су расписани и спроведени у законски одређеном року и према законским обавезама, као и према Статуту Филолошког факултета. Заиста ми није јасно због чега се нарушава аутономија факултета, мислим да је ово уперено против мене лично – каже Квржићева.

Студент-продекан Филолошког факултета каже да сумња да је један од разлога за поништавање избора то што је недавно у „ објављена њена колумна у којој отворено пише о стању на Универзитету.

– Одавно је познато да је Филолошки факултет трн у оку многима, јер ниједна политичка странка нема утицаја на нас, а то је очигледно данас у Србији велики минус. У ауторској колумни изнела сам лични став и указала на све оно што не ваља у данашњем академском животу. БУ је могао евентуално да не верификује мандате наших представника ако мисле да нешто није урађено како треба, али не и да поништи комплетне изборе и расписују нове, јер на то нема право – тврди Марина Квржић.

Председник Студентског парламента Универзитета у Београду Александар Толић каже да аутономија факултета у случају Филолошког није прекршена, а да је Марина Квржић самоиницијативно расписала изборе за парламент, због чега су они и морали да буду поништени.

– Још прошле године смо добили жалбу студената Филолошког факултета због кршења изборних правила приликом гласања на њиховом факултету, када је било више гласачких листића него студената који су гласали, а сада се то поновило – каже Толић.

Он додаје да су их обавестили да је студент-продекан Марина Квржић самоиницијативно расписала изборе, иако по Статуту на то имају право председник или студент-проректор.

– Такође, ни на огласној табли Филолошког факултета није било истакнуто обавештење о изборима, тако да је једино што је могло да се уради било поништавање нелегално расписаних избора и поновно расписивање – каже Толић.

Он додаје да су сумње Марине Квржић да је поништавање избора усмерено против ње лично и њених иступања у јавности неосноване.

– Бесмислено је да би било коме на БУ пало на памет да поништава изборе за Студентски парламент због појединца или његових ставова. Ми само желимо да се поштује закон и Статут БУ када је реч о изборима за студентски парламент и да сваки студент има право да бира и да буде изабран – каже Толић.

На Филолошком без коментара

На Филолошком факултету нису могли да коментаришу поништавање избора за Парламент Универзитета, јер је декан, професорка др Александра Вранеш, била на састанку.

С. Миловановић