Iživljavanje Sve masovnija pojava da đaci pojedu luk, a onda duvaju nastavniku u lice, a tu su i pretnje tipa: „Moj ćale će ti nalupati šamare“

nasilje u školama, nastavnici, profesori, učitelji, prosvetari, napad na profeso

BEOGRAD – Sukob nastavnika i učenika zbog ocena došao do vrhunca!
„Ti si retard“, „Pi. ka ti materina, kobilo matora“, „Doći će moj ćale da ti nalupa šamare“, „Nemaš, bre, ni kučeta ni mačeta“, „Crkla dabogda“ samo su neke od psovki i uvreda koje nastavnici i profesori redovno slušaju od svojih učenika u srednjoj hemijskoj, trgovačkoj, geodetskoj, tehničkoj školi „Lola“…
Jedan od najnovijih načina maltretiranja jeste onaj kada đaci jedu beli luk, a zatim sednu u prve klupe i duvaju profesorima u lice.

Otimaju dnevnike

Nažalost, kako se školska godina bliži kraju, verbalno nasilje đaka postaje još strašnije jer im se u takvom ponašanju pridružuju i roditelji, a sve zbog loših ocena i izostanaka.
– Učenici nam otimaju dnevnike, prete da će nas sačekati posle nastave i da će biti prvi u redu na našoj sahrani.

Buše nam gume na automobilima, donose oružje u školu, lepe nam superlepak na stolice, jedu luk, pa nam iz prvih klupa duvaju u lice, podsmevaju nam se, pa nas čak i fizički napadaju – pričaju prosvetni radnici, koji svakodnevno trpe različita poniženja u školama širom zemlje.

Aleksandra Cerovac, profesorka pejzažne arhitekture u Drvno-prerađivačkoj školi u Beogradu, kaže da neke njene kolege na časovima proživljavaju golgotu.

Briga ih za ukore

– Deca su osvestila svoja prava, znaju da ne mogu da budu izbačena iz škole, a ukori i disciplinski postupci ih se ne tiču previše. S druge strane, ne znaju šta ne smeju. Pretnje tipa „Sačekaću te posle nastave“, „Znaš li ti ko je moja mama“, „Moj tata poznaje nekog u ministarstvu“ koriste se kad god im date lošu ocenu ili izostanak. Nema više poštovanja nastavnika – navodi ona.

Najčešći oblici iživljavanja

♦ nekoliko đaka pojede luk, sednu u prve klupe i duvaju nastavniku u lice
♦ kredom žvrljaju nastavnikovu stolicu
♦ uvrede tipa „videćete vi, sačekaće vas neko posle škole…“
♦ prljaju nastavnikov sto ostacima od užine
♦ gađaju ga žvakama
♦ buše gume na kolima

Psi su zaštićeniji od prosvetara!

Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da su oni predložili da dobiju status službenog lica zbog sve većeg pritiska koji trpe:
– Nekad je u Srbiji prosvetni radnik bio kao roditelj, ali vremena su se izmenila. Incidenti su sve učestaliji, a ne želimo da oni postanu pravilo ponašanja. Zakon treba ga menjati jer sad kazna za napad na profesora iznosi 30.000 dinara, a za psa 300.000 dinara – rekao je on za Kurir.

Kurir