isplata penzija

Зарада универзитетских професора у Србији убудуће би могла да буде у директној вези са пролазношћу студената и употребљивим знањем које је предавач успео да пренесе на свог студента.

То значи да би читав систем обрачуна зарада професора могао бити промењен, рекао је председник Студентске конференције универзитета Србије Миша Живић и навео да је предложено да таква иницијатива буде уграђена у стратегији развоја образовања у Србији.

„Код нас се сада професори плаћају по часу, без обзира да ли је тај час одржан, да ли је наставник дошао, свеједно добиће исту плату“, рекао је Живић Танјугу.

Како је навео, у САД и другим државама, управе факултета поставиле су јасне стандарде који предвиђају шта студенти морају знати на крају семестра, а и пролазност на том предмету не сме бити испод одређеног процента.

Од тога зависи плата, односно док професор не обезбеди прихватљиву пролазност и не испоручи толико потребног знања, новац неће добити, навео је Живић.

Како је рекао, тек када се то буде променило и када будемо имали јасне институције које могу да контролишу стандард и квалитет знања студената, можемо причати о реформама.

„Морао да будемо свесни да је најбитније знање, нове вештине и компетенције, предузетнички дух, којима нас на жалост не уче много на факултету“.

Професори, према његовом мишљењу, морају да буду флексибилни, да се усавршавају, мењају своје навике, да другачије предају, тако да подстичу студенте да размишљају критички, да траже информацију, решавају проблеме…

Све то, како је рекао, недостаје у Србији и мора се мењати у најскорије време, као и уврежен став да је важна диплома, а не знање,

Циљ образовања није да добијемо диплому, него да стекнемо знање, рекао је Живић и указао да у Европи, када студент иде на интервју код послодавца, он пита шта знамо, а код нас је важно коју диплому имамо.

РТВ