Moramo da organizujemo školska takmičenja, sportske dane… To što Kurir radi je dragoceno, kaže Žarko Obradović

Žarko Obradović, sport, fizičko vaspitanje, rekreacija

Obradović: Treba sprečiti vandale na sportskim događajima

Suština sporta je da deca nauče da su svaka pobeda i poraz početak nečeg novog.
To je večita borba znanja nad neznanjem, izjavio je u intervjuu Kuriru ministar prosvete Žarko Obradović, koji je zdušno podržao našu akciju „Vratimo sport u škole“. Kako je najavio, to ministarstvo radiće na vraćanju školskih sportskih takmičenja, više će edukovati decu o važnosti bavljenja sportom, a on sam će se 22. maja, zajedno s mnogim sportistima, lekarima i političarima, pojaviti na Javnom času fizičkog za Ginisa.

– Kroz sport deca uče određene veštine – kako da budu bolji, disciplinovaniji, kako da uvažavaju protivnika, ali i da podnesu poraz. Vaša akcija o povratku sporta je sjajna ideja, za koju se, kao ministar, roditelj i građanin, iskreno zalažem. Samo bih rekao: „Vratimo sportu u školama značaj pošto je već prisutan.“ Pitanje je i kako se nastava izvodi jer, nažalost, nemaju sve škole odgovarajuće uslove i opremu.

♦ U školama je, ipak, sve manje sporta, a deca izbegavaju časove fizičkog. Zbog čega je to tako?
– Uzroci su različiti – mesto sporta u obrazovnom sistemu, uloga obrazovanja u razvoju ličnosti, broj školskih sala, njihova opremljenost, ali i nov način života, u kojem za sport nema mnogo mesta i vremena. Škola ima veliku, ako ne i glavnu, ulogu u edukaciji dece, ali ne može samo ona da ih vaspitava. To treba prevashodno da rade roditelji. Danas neki roditelji svojoj deci kupe računar i puste ih da po ceo dan igraju igrice ili gledaju TV, misleći da je to dovoljno da ono bude zadovoljno.

Da li promenom društvene klime (manji broj kriminalaca, korupcije…) možemo uticati na to da se deca okrenu sportu?
– Važno je da promovišemo značaj fizičke kulture i sporta, kao i pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na razvoj ličnosti. Svako u svom domenu treba da uradi koliko može. Lično, rado odlazim na košarkaške, odbojkaške i fudbalske utakmice. Svoje ćerke vodim samo na odbojku, zato što je atmosfera bolja, dok je u fudbalu i košarci navijanje drugačije i često ima slučajeva nasilja i primitivizma.

Ko je odgovoran za nasilje na utakmicama?
– Društvo, država. Svi mi, kako oni koji donose zakone tako i oni koji te zakone (ne) primenjuju. Suština je da onaj ko ne navija sportski ne treba da prisustvuje utakmicama. To je najveća kazna za svakog navijača. Vlada je formirala Nacionalni savet za sprečavanje nasilja u sportu, kojim predsedava premijer Dačić, a čiji sam i ja član. Moramo zajedno da promovišemo fer-plej, toleranciju, upotrebu lepih reči…. Škola može mnogo da pomogne, ali ne može sve sama da uradi.

Pre nekoliko godina u osnovnim školama uvedena su dva umesto tri časa fizičkog. Zašto? Postoji li šansa da se to vrati na staro?
– Radimo na tome da se fizičko vaspitanje unapredi u školama. Uveli smo i predmet pod nazivom izborni sport. Ideja nam je da vratimo sportska školska takmičenja i sportske dane. Želimo da se sport vrati na univerzitete i fakultete, među studente.

Manje političara, više sportista

Oko 1.300.000 ljudi dnevno se informiše iz Kurira. Kakva je uloga medija u bavljenju sportom?
– Ogromna! Suština je da mediji više promovišu sport i sportiste, a manje funkcionere, estradu, kriminalce. Treba izveštavati i o kadetima i drugim mlađim sportskim kategorijama kad ostvare neki uspeh, a ne samo kad kao seniori osvoje medalju ili potpišu višemilionski ugovor.

KURIR