Đaci u Lebanu piju zagađenu vodu

Uvodi nadjena ešerihija koli i streptokoke

Republička sanitarna inspekcija u Leskovcu zapretila je da će zatvoriti Osnovnu školu „Radoje Domanović“ u lebanskom selu Bošnjace i još četiri isturena odeljenja škole u Lugaru, Cekavici, Pertatu i velikom Vojlovcu, sa ukupno 532 učenika, zbog neispravne vode za piće. U vodi su pronađene ešerhija koli i streptokoke. Direktor škole Goran Pejković kaže da je bespomoćan jer je račun te obrazovne ustanove blokiran, a u lokalnoj samoupravi tvrde da neće dozvoliti zatvaranje škola.

– Ovaj problem sa prisustvom ešerihije koli, streptokokama i drugim bakterijama fekalnog porekla u vodi mesecima je prisutan i više se ne može tolerisati. Izdao sam rešenja za zabranu korišenja vode i ukoliko se ne uklone nedostaci, za koji dan će sve škole biti zatvorene – priča za „Blic“ Goran Stamenković, načelnik Sanitarne inspekcije.

U tom delu lebanske opštine ne postoji gradski vodovod, pa se škole, kao i stanovništvo, vodom za piće snabdevaju iz arterijskih bunara. Po nalogu iste inspekcije u isturenim odeljenjima su pre četiri godine postavljeni hlorinatori i filteri za prečišćavanje vode, ali u međuvremenu su ili pokvareni, ili su izgubili svoju funkciji jer nisu servisirani. U matičnoj školi je pre dve godine postavljen ultravioletni aparat, ali ni on dve godine nije proveran zbog nedostataka novca.

Uprkos zabrani, deca su juče pila vodu sa česmama u školskom hodniku, a voda se, po priznanju direktora, pije i u isturenim odeljenjima.

Goran Pejković

– Neka deca donose vodu u flašicama, druga piju vodu koju domar donosi u kofi, ali ne možemo svima zabraniti da koriste onu sa česama – dodaje direktor.

U rešenju inspekcije navodi se da je voda neispravna i za sanitarno-higijenske potrebe, ali se ona upotrebljava i u te svrhe. Pejković upire prst u lokalnu samoupravu i kaže da je osnovni problem što škola četiri godine nije radila analizu vode jer ne može da izdvoji četiri do pet hiljada dinara.

– Račun škole je u blokadi za 3,2 miliona dinara, a kompjutere, video-bim i ostalu tehniku dobijamo iz donacija – priča direktor, kome se čini da se neispravnoj vodi za piće pridaje i suviše veliki značaj.

Istog je mišljenja i zamenik predsednika opštine Lebane Zoran Ilić.

– Tu istu vodu deca piju u svojim kućama, kao i njihovi roditelji – kaže Ilić. On objašnjava da je lokalna samouprava pre četiri godine po instrukcijama sanitarne inspekcije kupila hlorinatore i UV aparate, a da sada ista inspekcija traži isključivo ultravioletne aparate.

– Nećemo dozvoliti zatvaranje škola i u narednim danima ćemo uraditi sve što je potrebno za bezbednost dece. Radimo i na deblokiranju računa, ali direktori moraju i sami da učine nešto za svoje škole – komentariše Ilić.

Sanitarna inspekcija je nekoliko od ovih škola zatvarala prethodnih godina zbog građevinskih nedostataka, koje je lokalna samouprava otklonila.

– Tu smo imali odličnu saradnju i očekivao sam i da po pitanje vode sarađujemo na isti način – veli načelnik Stamenković.

Opomena Gerontološkom centru

Sanitarna inspekcija izrekla je opomenu Gerentološkom centru u Leskovcu zbog prljavog posuđa. Konstatovano je da je posuđe u kome se sprema jelo nečisto, ali nije navedeno da li su pronađene neke od bakterija.

blic