СЈЕНИЦА / ВРАЊЕ / ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Снег који од прошле ноћи пада на читавом подручју Србије изазвао је нови колапс на већини саобраћајница, посебно на локалним путевима у вишим планинским пределима. Делови општина Ужице, Врање и Пријепоље су без струје, а на подручју Сјенице и Новог Пазара све школе су затворене.

Командант Окружног штаба за ванредне ситуације Радован Ристовић каже да је ситуација најкритичнија у Сјеници, док су сеоски некатегорисани путеви непроходни и у пределима Златиборског округа, а у већини општина дошло је до кварова на далеководима и престанка испоруке електричне енергије.

– Снег непрестано пада, па очекујемо да ће ситуација постајати све проблематичнија, посебно зато што недостаје механизације за рашчишћавање снега иако су све локалне самоуправе извеле на терен све расположиве ресурсе – каже Ристовић.

Избегавати кретање

 

Локални штаб за ванредне ситуације позвао је становнике Сјенице и околине да избегавају било какво кретање због мећаве која не престаје, потврдио је члан Штаба Златко Јусуфовић, додајући да су на подручју Сјенице све школе затворене.

– И на подручју Новог Пазара највећи проблем је то што ђаци не иду у школе, јер су путеви до њих потпуно непроходни – каже председник Скупштине општине Нови Пазар Муриз Турковић. Он је истакао да је тренутно проходан само пут Сјеница-Нови Пазар.

– Снег у врањском крају непрекидно пада већ два дана и досеже висину од два метра – каже начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању Дракча Станојковић. На наше питање како је могуће да путаре у јануару изненади снег, Станојковић истиче да је некад немогуће изборити се са падавинама.

– Снег је у Пчињском округу падао без престанка више од десет сати и физички је немогуће очистити трасу пута. Када камион од почетка путног правца дође до краја, већ имамо проблем тамо где је механизација кренула – напомиње Станојковић.

ПРАВДА