Одсек за софтверско инжењерство ЕТФ-а уписује десету генерацију студената. Посао у тој струци добија се већ током треће и четврте године студија. Поједине компаније обезбеђују стипендије за најбоље. Због чега је добро бити софтверски инжењер

Ове године Одсек за софтверско инжењерство Електротехничког факултета Универзитета у Београду уписује десету генерацију студената. Зато су током викенда врата факултета била отворена свим заинтересованима за ове студије. А велике компаније, попут Мајкрософта и Нордеуса, обезбеђују стипендије за најбоље.

На истом месту нашли су се потенцијални бруцоши, студенти, асистенти и професори. Осим професорских, смењивале су се и приче бивших и садашњих студената одсека за Софтверско инжењерство који данас са успехом раде у великим компанијама у Србији и свету.

Бранко Милутиновић ради у Нордеусу, који су основали дипломци те школе и како каже, око 70 одсто запослених јесу дипломци ЕТФ-а.

Ове године на овај смер моћи ће да се упише стотину бруцоша. Од тог ће на буџету бити њих двадесет, док ће за још двадесет компаније којима су потребни обезбедити стипендије.

Ученица 13. београдске гимазије Мина Марјановић каже да је софтверско инжењерство занима првенствено због интересовања за математику и информатику. Каже да је мало уплашена због броја поена који је потребан за упис.

Посао у овој струци се добија већ током треће и четврте године студија, подсећају професори.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић каже да људи који раде у Америци у Силиконској долини, почињу овде да отварају „Спин офове“ и „Старт ап“ компаније око факултета и да запошљавају наше студенте.

„Ми овог тренутка имамо 33 такве компаније око ЕТФ-а који запошљавају око 300 људи. То је један добар пут да та деца почињу сопствени бизнис, да се баве предузетништвом и да почињу да раде за велике компаније какав је Мајкрософт који је уосталом овде и отворио развојни центар“, каже Ковачевић.

Данас је рачунар алат, па су софтверски инжењери најдефицитарнији кадар, кажу на факултету. У овом тренутку цела Србија може годишње да одшколује око 500 инжењера софтвера, а тржиште захтева много више.

Влада Србије доделила је ЕТФ-у зграду „Лола корпорације“ па се ускоро може очекивати и још вечи број студената ове области.

РТС