VEČERNJE NOVOSTI

ucionica-527

Prosvetari privremeno odustali od radikalizacije štrajka i skupa ispred Vlade. Smanjenje plata zaoštrava štrajk

ŠTRAJKAČI su, bar privremeno, odustali od praznih učionica. Ranije najavljena potpuna obustava nastave u sredu, 9. marta, odložena je. Nema ništa ni od protesta ispred Vlade Srbije 23. marta, kažu sindikalci, jer tog dana u Beograd dolazi premijer Rusije Vladimir Putin.

Radikalniji štrajk su najavili ukoliko Ministarstvo prosvete ostvari upozorenja i umanji im zarade za dane kada su učionice bile prazne ili časovi skraćeni na pola sata. U ponedeljak je prosveta primila prvi deo februarske plate, kada je štrajk i otpočeo, i to uobičajene akontacije. Konačan obračun i drugi, umanjeni deo plate, očekuju ih tek za dve nedelje, kada će znati da li ulaze u novi sukob sa državom.

– Čekaćemo taj drugi deo plate, a onda ćemo odlučiti o daljim koracima. Pretnja o umanjenju je bez osnova. Ako bude ostvarena, pravdu ćemo tražiti na sudu, ako treba i u Strazburu – kaže za ”Novosti” Tomislav Živanović, predsednik GSPR ”Nezavisnost”.

Živanović kaže da će sva tri sindikata koja su u štrajku još jednom razmatrati ponovni generalni štrajk i ako se slože, učionice bi opet mogle da budu prazne.

Ministar prosvete Žarko Obradović još jednom je u ponedeljak ponovio da je država ozbiljna u nameri da štrajkačima plati po učinku, a ne pune plate.

– Ima ljudi koji uopšte nisu radili tokom štrajka, onih koji su časove držali 30 minuta i onih koji su normalno bili na nastavi i svi će biti plaćeni prema onome koliko su radili – ponovio je Obradović.

U štrajku prosvetara Obradović vidi borbu za novo članstvo, bez želje da se nađe zajednički jezik i okonča protest.

KOLEKTIVNI UGOVOR KAO U POLICIJI

MINISTARSTVO prosvete i sindikati nastavljaju u sredu pregovore oko novog kolektivnog ugovora. Živanović iz ”Nezavisnosti” kaže da su zahtevi koje su poslali Ministarstvu najbliži onome što su novim kolektivnim ugovorom dobili policajci – definisanje najnižih zarada, isplate jubilarnih nagrada, visine koeficijenata…