Tan2016-12-6 122237646 4

Председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић изјавио је јуче да ће се залагати за враћање достојанства васпитачима, учитељима, наставницима и професорима, као и за подизање стандарда у образовању.
Зукорлић је новинарима у парламенту, после одвојених састанака са представницима три репрезентативна синдиката у образовању (ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ, СОС и СРПС) и делегацијом педагога из техничке културе, рекао да су му представници синдиката пренели примедбе на предложни буџет намењен образовању, али да су навели да повећање у буџету за основно и средње образовање јесте искорак, али недовољан.
„Сматрали су да је битно да Одбор буде упознат са њиховим ставовима“, каже Зукорлић, наводећи да се сложио са представницима синдиката да буџетска средства за образовање не могу да се третирају као обичан трошак већ као инвестиција за будућност.
Представници синдиката, наводи, сматрају да садашњи начин финансирања дечијих вртића није добар с обзиром да се средства која се пребацују из буџета преко локалних самоуправа разливају и не стигну увек у тој мери и ефикасно до корисника.
Тражио је, каже, од представника синдиката да буду савезници када је реч о стварима у образовању које су квалитативно од општег значаја, наводећи да реформе у образовању и обнова образовног система, посебно у погледу квалитета, јесте нешто што мора бити од заједничког значаја.
„Сигурно ћу се залагати и кроз усвајање овог буџета али и наредних, да се и кроз буџетска средства направе помаци у правцу враћања достојанства васпитачима, учетиљима, наставницима и професорима, као и подизања стандарда у образовању“, рекао је Зукорлић.
Сагласио се, каже, да техничко образовање и информатика треба да добије посебан статус јер је то област која нема „правилан третман у нашем друштву и школама“.
Зукорлић је рекао да је веома застарео образовни сегмент система техничког образовања посебно у најави увођења дуалног образовања и давања простора занатском образовању, те да техничко образовање мора добити значајно место.
ТАНЈУГ