Велика сала Општине Стари град синоћ је била недовољно пространа за све грађане, уметнике, новинаре и друге личности из јавног живота, који су се окупили на трибини подршке слободи јавног говора и изражавања. Непосредни повод одржавања скупа био је недавни догађај када је изложба карикатура Душана Петричића и Предрага Кораксића Coraxa уклоњена из просторија библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу.
Скуп је организован као резултат сарадње ,,Новог оптимизма” и Општине Стари град, а садржао је перформанс, изложбу карикатура Марка Сомборца и трибину.
Модератор трибине била је новинарка листа „Данас“ Александра Поповић, а осим двојице наших најпознатијих карикатуриста, своје ставове о актуелном друштвеном тренутку и угрожености слободе мишљења исказали су: Драгољуб Дража Петровић, главни уредник листа „Данас“, Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН, Филип Давид, писац, Горан Марковић, редитељ, Оља Бећковић, новинарка, Весна Пешић, социлог, Вида Огњеновић, књижевница, Даница Вученић, новинарка, Гојко Божовић, издавач, Љубодраг Стојадиновић, новинар, Бранислав Гута Грубачки, оснивач ,,Новог оптимизма” и други.
Суштински циљ оваквог активизма огледа се у пружању подршке свим појединцима и организацијама који су се због изнетих ставова, слободног изражавања, или само зато што су професионално и савесно радили свој посао, нашли на мети актуелних представника власти.
ГСПРС ,,Независност” подржава идеју солидарности, која је свима нама не само потребна, бећ и неопходна, како бисмо слободно живели, стварали и професионално се остваривали у овом тешком времену.

У Београду,
Весна Војводић Митровић,
23. 11. 2018.
ГСПРС ,,Независност”