У периоду од 25.-28. октобра у Струги у Македонији одржан је семинар за земље нашег региона у организацији Уније Независног Аутономног синдиката у Македонији (UNASM). Назив семинара је био „ Насиље на радном месту – губитак радничке части са посебним акцентом на жене раднице као жртве насиља на радном месту. Каква је улога синдиката да се баве овом појавом.“ Семинар је подржан од стране Европске уније ( ЕУ ) и Европског центра за радницка права ( EZA ). Семинару су присусвовали представници синдикалних централа из Турске, Бугарске, Црне Горе, Албаније, Србије, Косова и Македоније.
У уводном делу семинара све присутне је поздравио председник UNASM-а г-дин Слободан Антовски, који је говорио о тешкoj ситуацији у Македонији по питању избора и превирања у политици. Генерална секретарка EZA г-ђа Сигрид Схрами из Брисела представила је делокруг рада EZA , као и њихов План и програм рада за 2018.г.
У рандом делу семинара на тему “Насиља на рандом месту” говорио је потпредседник Турског синдиката MEMUR SEN г-дин Левент Услу. Представници Министарства рада и социјалне политике из Македоније представили су законске оквире у Македонији који регулишу насиље на рандом месту као и њихову примену. Профессор Константин Петровски одржао је предавање на тему “Мобинг-а”, шта је то мобинг, врсте мобинга, како га препознати и које су последице по здравље. На тему насиља на рандом месту и о улози синдиката говорили су и представници свих синдикалних централ земаља региона са освртом на специфичности сваке земље понаособ. Испред Секције жена УГС НЕЗАВИСНОСТ Јасминка Марић представила је рад Секције жена и самог синдиката УГС НЕЗАВИСНОСТ. Говорила је о структури жена у синдикату и Републици Србији, о законодавству које регулише питање насиља, о споровима које води правна служба УГС НЕЗАВИСНОСТ понаособ за сваку грану, о свим акцијама које су водили и воде УГС НЕЗАВИСНОСТ. Представила је и кампању Међународне конфедерације синдиката ”Стоп насиљу над женама и мушкарцима на рандом месту” којом треба доћи до Конвенције са Препоруком.
У завршном делу семинара г-ђа Силвана Пенсова, бивша радница ТЕКСТИЛА из Македоније пренела нам је своје искуство како је после порођаја са трећим дететом, после завршеног породиљског боловања уместо да се врати на посао дочекао отказ уговора о раду на капији фабрике. Нису јој дозволили ни да уђе у фабрику. То је заправо био типичан школски пример мобинга али са другачијим крајем, са крајем да она није психички попустила већ је остала присебна и смогла је снаге да се са свим проблемима ухвати у коштац. Због своје троје деце, које има, решила је да остане нормална и храбра особа која ће своју битку водити до краја без обзира што су јој сви окренули леђа. Несебичну помоћ у сваком смислу те речи на самом семинару понудио јој је и сам председник UNASM-a г-дин Слободан Антоновски.
Након сумирања рада семинара могли су де се извуку следећи закључци:
– насиље на радном месту трпе и жене и мушкарци,
– закони који постоје у свим земљама региона у великој мери дефинишу забрану насиља на радном месту али је велики проблем што се жртве насиља још увек боје да отворено говоре о томе због страха од губитка посла,
– судски процеси предуго трају,
– у руралним срединама је још гора ситуација него у граду,
– чланство у синдикатима опада јер се губи посао а у приватном сектору влада страх медју запосленима да се учлане у синдикат због губитка посла
– синдикати су одговорни за нове генерације које долазе,
– синдикати мора да буду тампон-зона измедју мобера и мобингованог.

Након завршетка рада семинара подпредседник Турског синдиката MEMUR SEN г-дин Левент Услу понудио је свесрдну регионалну сарадњу нашем синдикату УГС НЕЗАВИСНОСТ по питању заједничких активности на сваком пољу.

Јасминка Марић