Драге колеге,

На заједничком састанку представника четири репрезентативна синдиката просвете (Унија СПРС, ГСПРС ,,Независност“, СРПС и СОС)  разматране су оперативне и техничке појединости у вези са предстојећим протестом, предвиђеним за 31.08.2018. године.

 Протест под називом ,,Правда испред пара“ почеће у 12.00 сати испред Министарства просвете, где ће се од актуелног министра тражити да се као ,,највећи синдикалац лавовски бори“ заједно са нама против неправде која нам је нанета смештањем у осму платну групу. Затим, у протестној шетњи идемо до Владе Србије и, коначно, до Министарства државне управе и локалне самоуправе, у Бирчаниновој улици.

Главни наши захтеви су: померање запослених у просвети у девету платну групу и одлагање примене неправедних платних група, предвиђене за 1. јануар 2019. године.

Знајте да ће примена платних разреда све нас веома да заболи јер ће укинути и оно мало што имамо:

*уместо 4% за старешинство, имаћемо само 0,5% додатак на плату;

*напредовања у правом смислу речи – нема (услови за стицање педагошког звања су веома захтевни);

*повећан обим послова је известан, а квалитет нашег рада процењиваће тимови састављени од родитеља, представника локалне заједнице, колега…

*Библиотекари – потцењени и смештени чак у седму платну групу, *секретари у први разред осме, али…

* око 1600 директора – у 11. платну групу! Тако ће у земљи ,,звона и прапораца“  један Костјуков, првак балета Народног позоришта, имати исту плату као било који директор школе (без обзира на величину школе, број одељења, оцену на екстерној евалуацији…). Јасно је да више нико неће помишљати да се склони са директорског места, а Министарство ће имати верне послушнике, купљене платом од 91000 динара.

Отпор и непристајање на ове неправде искажимо заједно на протесту ,,Правда испред пара“! Видимо се испред Министарства просвете последњег радног дана ове школске године, најкасније у подне!

ГСПРС ,,Независност“

Зашто треба сви да будемо на протесту 31