Желите ли да постанете просветни радник

Желите ли да постанете просветни радник?
Следи Вам измакнута, не и врућа столица…

Kаква је судбина просветног радника у друштву у којем ријалити поглед на свет сасвим извесно добија битку против система културних вредности, у којем многи носиоци јавних функција нису узор етичког понашања?
Постојећа законска регулатива не препознаје на прави начин нити у правом обиму чињеницу да је угроженост просветних радника, често невидљив, али значајан чинилац листе четрдесеточасовне радне недеље.
Зато је изузетно значајно:
1. Сваки напад на просветног радника треба и мора да буде оквалификован као кривично дело, односно да наставници добију знатно конкретнију заштиту у Kривичном закону, који образовање формално препознаје као професију од јавног значаја.
Нажалост, добијање статуса службеног лица не може да нас заштити у мери у којој може да нас оптерети, будући да је мали број норми које службена лица штите од лоших ситуација, док је много више оних које им намећу посебне обавезе и одговорност.
2. Неопходан је хитан састанак Радне групе за превенцију и санкционисање насиља према запосленима у образовном систему.
Упркос лошем материјалном положају и друштвеном угледу, од просветних радника очекује се непресушна посвећеност обликовању лепше и боље будућности, чак и онда када та будућност узвраћа ударцима…
Јесмо ли заборавили?
¨ Ученик првог разреда Техничке школе напао професора, касније и полицајце (Младеновац, 2017)
¨ Наставница покушала да растави двојицу ученика; један од њих је ударио песницом у главу (Београд, 2019)
¨ Током наставе, ученик 8. разреда физички напао и повредио директора школе (Сремска Митровица, 2019)
¨ Учитеља претукао бивши ученик; претио и двема професоркама једне средње школе (Ужице, 2019)
¨ Професор физичког васпитања задобио лакше повреде када га је напао ученик на степеништу школе (Бор, 2020)
¨ Ученица основне школе напала и посекла ножем наставницу математике (Смедеревска Паланка, 2021)
¨ Скандалозан снимак насиља: Наставници измакли столицу, па када је пала на под, ђаци праснули у смех (Трстеник, 2022)

Је ли ово крај?

Из обраћања министра Б. Ружића примећује се да му смета „таблоидизација насиља“ и стиче се утисак да је корисније насиље крити од очију јавности. Очигледно је да постојећи правилници поступања установа образовања не дају очекиване резултате и да их треба хитно мењати.
Уколико родитељи желе да школа буде место на којем би њихов подмладак требало да буде чуван, пажен, (пре)васпитан, образован и оспособљен за све изазове предстојећег живота, запосленима у просвети је потребна њихова снажна подршка.

У Београду,                                                                                                                  ГСПРС ,,Независност”
18.11.2022.